Mluvčí Mayové v reakci na Tuskova slova podle agentury Reuters uvedl, že předsedkyně vlády svůj postoj vysvětlila už v pondělí. Dodal, že summit je podle premiérky příležitostí konstatovat, že bylo dosaženo pokroku a že Londýn je odhodlán tvrdě pracovat na dohodě o podmínkách odchodu Británie z EU.

Mayová v pondělí v britském parlamentu mimo jiné řekla, že dojednat s unií dohodu o brexitu je stále možné. V posledních týdnech podle ní nastal skutečný pokrok, a to i v otázce budoucího uspořádání na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která je jedním z hlavních sporných bodů.

Podle Tuska se ale neřízený odchod Spojeného království z evropského bloku nyní jeví pravděpodobnější než kdykoli dříve. "Neznamená to ale, že je to naše priorita," uvedl Tusk, jehož citovala agentura Reuters.

Průlom v brexitových rozhovorech si podle něj žádá více než jen dobrou vůli. "Zítra (ve středu) se zeptám premiérky Mayové, zda má nějaké konkrétní návrhy, jak se dostat ze slepé uličky. Jedině takové návrhy mohou vést k průlomu," řekl Tusk.

Komplikovaná jednání s Londýnem označil za roztínání gordického uzlu. Spletitý uzel podle pověsti rozetnul Alexandr Veliký svým mečem, tedy zvolil nejjednodušší řešení. "Bohužel novou verzi Alexandra Velikého nevidím. Není snadné najít tak kreativního vůdce," uvedl Tusk.

V belgické metropoli se ve středu sejdou lídři zemí Evropské unie. U pracovní večeře bez britské premiérky posoudí stav a poslední vývoj jednání s Londýnem o britském odchodu z unie; ještě předtím je ovšem Mayová seznámí s britským pohledem na stav brexitových rozhovorů.