Sedlařík získal 23 hlasů, vydáno bylo 35 hlasovacích lístků. Akademický senát má 36 členů, 24 akademických pracovníků a 12 studentů.

UTB, která vznikla v roce 2001, je podle Sedlaříka stabilní. "Za posledních 18 let se udělal ohromný kus práce, je to vidět v celém Zlíně," řekl novinářům po zvolení Sedlařík, který chce budovat moderní, flexibilní a respektovanou univerzitu. Za silná místa univerzity považuje kvalitní lidi, výbornou infrastrukturu i pozici univerzity. "Cíle, na které bych se chtěl zaměřit, je to poměrně komplexní záležitost, týká se to nastavení strategie řízení celé instituce, zvyšování kvality tvůrčích činností, pedagogických činností i to, jak bude univerzita působit na své okolí," uvedl Sedlařík.

Svůj mladý věk za handicap nepovažuje. "Nejmladším rektorem asi nebudu, pan rektor z Hradce Králové se stal rektorem v 36 letech. V managementu univerzity se pohybuji již sedm let, jsem ředitelem výzkumného centra, kde pracuje zhruba 120 lidí. Myslím si, že mám dostatek zkušeností vést velký tým lidí," uvedl Sedlařík. Svou kandidaturu dlouho zvažoval. "Mám na svém působišti rozděláno spoustu práce, mám doktorandy, konzultoval jsem to se svým týmem. Podpora lidí, kteří mě navrhovali, mě přesvědčila, abych do toho šel," uvedl.

Sedlařík vystudoval UTB, v roce 2003 absolvoval magisterské studium oboru Technologie životního prostředí, roku 2006 obhájil disertační práci na téma Biologicky rozložitelné polymery na bázi odpadů z mlékárenského průmyslu. "Za disertační práci obdržel cenu Siemens. Během doktorského studia také absolvoval stáž na Chalmers University of Technology ve švédském Göteborgu. Na UTB později založil vlastní výzkumnou skupinu zabývající se bioaktivními polymerními systémy. Absolvoval také postdoktorandskou stáž na Institutu Jožef Stefan v Lublani. V roce 2011 se habilitoval docentem a roku 2017 byl jmenován profesorem pro obor Technologie organických látek," uvedl mluvčí univerzity Jan Malý.

Rektorovi Petru Sáhovi končí 14. prosince druhé volební období. "Volební období rektora je v současné době čtyřleté a rektor může stát v čele univerzity maximálně dvě po sobě jdoucí volební období," uvedl Malý.

Sedmdesátiletý Sáha, odborník na polymery, byl prvním rektorem zlínské univerzity. Školu vedl do roku 2007, poté opět od roku 2010. "Jsem spokojen, že se našel někdo, kdo chce pokračovat, je schopen školu opět posouvat," řekl dnes ČTK Sáha, který se chce vrátit k výzkumu.

UTB má šest fakult, v letošním akademickém roce asi 9000 studentů.