"V Rusku je na pozvání Státní dumy delegace parlamentu České republiky v čele s předsedou a dnes mnozí z vás (poslanců), především ti, kteří jsou zaměřeni tímto směrem a také představitelé poslaneckých klubů, se zúčastní dvoustranného setkání a posouzení rozvoje meziparlamentních vztahů s parlamentem ČR," řekl Volodin na zasedání dumy podle agentury TASS.

Připomněl také, že delegace ruských poslanců v čele s prvním místopředsedou dumy Alexandrem Žukovem je právě v Německu na pozvání Spolkového sněmu.

"Děláme vše pro rozvoj vztahů mezi našimi zeměmi (...) Vzájemné vztahy na úrovni národních parlamentů se dynamicky rozvíjejí," prohlásil Volodin a připomněl, že do konce roku dumu navštíví také delegace ze Srbska a Rakouska.

Vondráček později při schůzce s Volodinem vyřídil pozdravy od prezidenta Miloše Zemana, uvedl TASS. Volodin partnera požádal, aby prezidentovi tlumočil pozdravy od ruských poslanců: "On (Zeman) hodně dělá pro rozvoj vztahů mezi našimi zeměmi, v Rusku si jej váží. Na úrovni hlav našich států vznikly velmi dobré pracovní vztahy, které jsou základem rozvoje vztahů mezi našimi zeměmi. Považujeme za důležité, aby takové vzájemné vztahy vznikaly i na úrovni našich parlamentů, abychom mohli zákonodárně zajišťovat rozhodnutí, která přijímají naši prezidenti," řekl podle TASS.

Předseda dumy také vyjádřil politování nad tím, že se v současnosti efektivněji rozvíjejí vztahy s parlamenty států, které "nemají takovou hloubku, ani historii" jako vztahy s Českem, a vybídl napravit tuto situaci. Růst vzájemného obchodu, loni o 35 procent a za letošní první pololetí o 18 procent, podle Volodina vypovídá o oživení, ale ještě nelze hovořit o dosažení maxima.

"Považujeme za důležité udělat vše, abychom se opírali i o naši duchovní blízkost, kulturu, dějiny, udělat vše, aby mezi parlamenty vznikly dobré pracovní vztahy, založené na principech důvěry, vzájemného respektu, bez dvojího metru a vměšování do věcí suverénních států. To jsou zásady politiky Ruska při budování vztahů s dalšími státy," uzavřel Volodin.

Vondráček v pondělí na přednášce před studenty v Moskvě hovořil o tom, že vztahy mezi Českou republikou a Ruskem jsou kvůli řadě mezinárodních problémů na nižší úrovni, než by měly být. Setkal se také s předsedkyní horní komory ruského parlamentu Valentinou Matvijenkovou. Po schůzce podle ruských médií řekl, že o názoru většiny Čechů na Rusko nelze usuzovat z informací českých médií.

Jak Matvijenková, tak Volodin se po ruské anexi Krymu v roce 2014 ocitli na sankčním seznamu EU i USA.