Jméno nového šéfa resortu vnitra je nejvýznamnější změnou ve vládě, která dnes byla oznámena. Ve svých funkcích tak zůstávají klíčoví ministři zahraničí Jean-Yves Le Drian či financí Bruno Le Maire.

Macron reorganizaci vlády dnes večer komentoval ve zhruba čtvrthodinovém předtočeném televizním vystoupení. Uvedl mimo jiné, že změny neznamenají "obrat ani změnu kurzu" jeho reformní politiky, a zdůraznil, že jeho "vůle jednat" je po rekonstrukci vlády "ještě silnější". Cílem je podle Macrona, aby Francouzi svůj osud vzali zpět do vlastních rukou.

Elysejský palác už odpoledne zdůraznil, že vládní tým byl sice obnoven a byl mu dodán druhý dech, ale "jeho politický mandát zůstává nezměněn".

Deník Le Monde označuje 52letého Castanera za "macronistu od první chvíle". Už loni v listopadu byl Castaner na prvním sjezdu strany prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (REM) zvolen téměř jednomyslně jejím předsedou. Politik dnes oznámil, že z čela Macronova hnutí odejde.

Za věrného podporovatele Macrona byl považován i 71letý Collomb. Jeho demise byla další ranou pro vládu po rezignacích populárních šéfů resortů životního prostředí a sportu. Vnitro dočasně vedl premiér Édouard Philippe.

Státním tajemníkem na ministerstvu vnitra, tedy dvojkou úřadu a pravou rukou ministra, bude Laurent Nuňez, dosavadní šéf francouzské rozvědky DGSE.

Novým ministrem kultury byl jmenován poslanec za stranu Agir Franck Riester, který v čele resortu vystřídá Françoise Nyssenovou. Novým ministrem zemědělství je Didier Guillaume. Bývalý šéf socialistických senátorů ve funkci nahradil Stéphanea Traverta. Novou ministryní pro územní soudržnost je bývalá senátorka za sociálně liberální Demokratické hnutí (MoDem) Jacqueline Gouraultová, která střídá Jacquesa Mézarda.

Místo státního tajemníka pro vztahy s parlamentem zaujme poslanec MoDem Marc Fesneau.

Obměna vlády je podle agentury Reuters pokusem stabilizovat kabinet po sérii rezignací a oživit reformní elán, který vykazoval známky ochabování. Macron a Philippe si dali s obměnou vlády načas a byli za to kritizováni opozicí.