Navýšení platů by se podle Dobšíka muselo vyjednat alespoň s dostatečným předstihem, aby se stihlo připravit. "Tam musí proběhnout mechanismy, které jsou řádově na dva tři měsíce. My jsme na to upozorňovali už zhruba od května. To tam (v rozpočtu) peníze nebyly. Teď už jsou, ale (do listopadu) není čas," řekl. Podle Dobšíka by šlo za poslední dva měsíce letošního roku asi o dvě miliardy korun navíc, které by se nyní daly čerpat z přebytku rozpočtu, jenž ke konci září činil 16,8 miliardy korun.

Prioritou odborů byl podle Dobšíka růst platů učitelů od ledna. Považuje za podstatné, že návrh rozpočtu na příští rok počítá s jejich navýšením o deset procent v tarifu a dalších pět v příplatcích a odměnách. Podle něj by se tak průměrný plat pedagogů mohl zvýšit asi o 4000 korun měsíčně. Letos v prvním pololetí pedagogové dostávali v průměru 31.860 korun. Podle výhledu by měli mít letos průměrně 33.114 korun. Je to zhruba o čtyři procenta víc, než je průměrná mzda.

Spolek Pedagogická komora poukazuje na to, že Sněmovna loni doporučila vládě přidat učitelům už od letošního září. Pokud se platy nezvednou ani od listopadu, chce spolek navrhnout větší zvýšení platů od ledna. "Chceme, aby se platy pedagogů od ledna zvýšily o 20 procent," řekl prezident spolku Radek Sárközi. "Zatím jsme oslovili s tímto návrhem poslance, kteří mohou předložit příslušný pozměňovací návrh při schvalování státního rozpočtu, uvažujeme i o stávce na podporu našeho požadavku," dodal. Podporu našel zatím u TOP 09, zástupci dalších stran se k jeho požadavku dosud nevyjádřili.

Spolek Pedagogická komora má v současnosti zhruba 2000 členů. V ČR je celkem přibližně 150.000 učitelů.

Kabinet se ve svém programu zavázal zvednout průměrný plat kantorů do roku 2021 na 150 procent jejich výše pro rok 2017. Školské odbory usilují o to, aby pedagogové do dvou let měli 130 procent průměrné mzdy ve státě. Letos ve druhém čtvrtletí průměrný výdělek dosáhl podle statistického úřadu 31.851, učitelé by tak nyní podle požadavku odborů měli 41.406 korun.

Podle zástupců odborů i Pedagogické komory se zatím platy ve školství nezvyšují výrazně rychleji než v jiných oborech. Dobšík doufá, že další růst v letech 2020 a 2021 rozdíl mezi školstvím a dalšími obory dál posune. K možnosti protestů se vyjádřil zdrženlivě. "Vzhledem k tomu, že učitelé dostanou přidáno příští rok, tak jít do ulic kvůli pěti procentům, nevím, jakou by to mělo podporu," řekl. Růst platů o dalších pět procent od ledna by podle něj znamenalo zvýšení rozpočtu o několik miliard korun navíc.