Snahy evropských bank by měly přispět k tomu, že bude možné přesně určit, kdo se v souvislosti s děním v Libyi podílí na pašování, "ať už to je ropa, zbraně nebo lidské bytosti", vysvětlila.

Náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Petříček, který by měl být v úterý jmenován ministrem, dnes po jednání v Lucemburku ČTK řekl, že je třeba zamezit tomu, aby finance pašeráckých organizací přispívaly k eskalaci napětí v Libyi. "Je také třeba zajistit spravedlivé rozdělení legálních prostředků z ropy, aby tyto peníze mohla vláda použít na rozvoj země, stabilizaci," upozornil.

Podle Petříčka by měly státy a centrální banky vytvořit mechanismy, které umožní kontrolovat, jestli tyto nelegální výnosy nejsou "prané" přes evropské banky a neslouží třeba k nákupu zbraní a prohlubování konfliktu. "Důležité také bude jednat se sousedy Libye, jako je Egypt, Tunisko a další země," uvedl Petříček.

Mogheriniová připomněla, že základem mandátu evropské námořní operace Sophia je likvidace sítí převáděčů, mandát se ale například netýká možnosti odhalovat nelegální prodej ropy. EU chce ovšem ve spolupráci s OSN lépe vědět, jaké peníze a kde mohou mít dopad na "financování ozbrojených skupin, na politický vývoj či přímo na boje", podotkla Mogheriniová.

"Libye je - pokud jde o přírodní zdroje - bohatá země," upozornila šéfka diplomacie EU. Klíčové je podle ní zajistit, aby se legální příjmy z těchto zdrojů transparentním způsobem dostaly tam, kam se dostat mají. Podle Mogheriniové tomu velkou část svého úsilí věnuje zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé a má v tom ze strany unie plnou podporu.

Ve svém přístupu k řešení libyjské situace je EU jednotná, zdůraznila šéfka unijní diplomacie. Hodlá i nadále plně podporovat politický proces vedoucí k prezidentským a parlamentním volbám. "Měly by být co nejdříve, ale v odpovídajícím bezpečnostním a politickém rámci," řekla.

EU se hodlá kromě podpory politických změn i nadále soustředit na hospodářské reformy v zemi a na snahu zlepšit tamní bezpečnostní situaci. "Diskutovali jsme o tom, jak bychom mohli zvýšit naši podporu upevnění příměří," uvedla Mogheriniová. Kromě pokračující operace Sophia, která nyní i cvičí libyjskou pobřežní stráž, je to také další mise pomáhající s ochranou hranic přímo v Libyi a rovněž další odborníci. "Svou přítomnost v posledních týdnech posilujeme, přes stávající složité okolnosti," dodala.