Hranice mezi Irákem a Sýrií byly uzavřeny kvůli IS, připomněla syrská státní tisková agentura SANA. Přes přechod u Búkamálu dosud mohla jen vojenská a vládní vozidla.

"V otázce otevření přechodu Búkamál přihlížíme k zájmům obyvatel Sýrie i Iráku," uvedl syrský ministr zahraničí na tiskové konferenci s iráckým protějškem Ibráhímem Džaafarím při jeho návštěvě Damašku.

Po třech letech dnes Jordánsko a Sýrie otevřely společný přechod Nasíb.

Mualim dnes také uvedl, že současná situace v provincii Idlib nemůže pokračovat, pokud se džihádisté nestáhnou, jak jim ukládá rusko-turecká dohoda. Syrský ministr zahraničí podle agentury AFP doplnil, že Rusko, které je spojencem Damašku, musí ověřit, zda byla rusko-turecká dohoda dodržena. Po Idlibu se Damašek podle něj zaměří na oblast východně od Eufratu, která je pod kontrolou Západem podporované arabsko-kurdské koalice SDF.

"Naše ozbrojené složky jsou připraveny v okolí Idlibu vymýtit terorismus, pokud nebude dohoda o Idlibu dodržena... Idlib se musí, stejně jako kterákoliv jiná provincie, vrátit pod kontrolu syrské vlády. Upřednostnili bychom, kdyby se to uskutečnilo skrze diplomacii. Pokud tomu tak nebude, jsou i jiné možnosti," citovala syrského ministra zahraničí agentura Reuters.

Džihádistická skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která má blízko k Al-Káidě, v neděli oznámila, že chce klid zbraní v Idlibu. Zároveň ale uvedla, že nehodlá odevzdat zbraně ani ukončit své působení.

Jiná hlavní povstalecká skupin v Idlibu, která je naopak spojencem Turecka, oznámila, že dohodu hodlá dodržovat.

Rusko a Turecko se koncem září v ruském Soči dohodly na vytvoření demilitarizovaného pásma, které v Idlibu oddělí povstalecké území od oblastí kontrolovaných syrskou vládou. Do 10. října pak měli povstalci z pásma odvézt těžké zbraně a do dneška se měli podle ruského ministerstva zahraničí stáhnout i radikálové. Idlib je poslední ze syrských provincií, kterou syrská vláda nemá pod kontrolou. Její velkou část ovládají radikální a povstalecké skupiny.

Rusko-turecká dohoda alespoň prozatím odvrátila hrozbu ofenzivy, kterou připravovala syrská armáda. Boje v Idlibu, kde žijí asi tři miliony lidí, by podle varování OSN znamenaly humanitární katastrofu.