Přechod Nasíb byl otevřen v 08:00 místního času (07:00 SELČ), uvedl celník na jordánské straně hranice, ale dodal, že zatím nezaznamenal velký provoz. Na syrské straně hranice bylo podle záběrů syrské státní televize jen několik vozů.

Jordánská státní agentura Petra dnes uvedla, že přechod bude otevřen všem. Dřívější informace byla, že přechod zatím nebude otevřen motorovým vozidlům.

Uzavření přechodu v roce 2015 znamenalo zablokování důležité dopravní tepny pro stovky nákladních vozů převážejících zboží mezi Tureckem či Libanonem a státy Perského zálivu. Agentura Reuters napsala, že každý rok přes přechod putovalo zboží za několik miliard dolarů.

Dosud měla Sýrie běžně fungující přechod pouze s Libanonem. Znovuotevření přechodu je důležité také pro Libanon, ze kterého se do dalších zemí po zemi běžně nelze dostat jinak než přes Sýrii. Jediná další hranice, kterou Libanon má, je s Izraelem, s nímž neudržuje diplomatické styky.

"Občan Jordánska může odjet do Sýrie ve vlastním autě, nebo jako běžný pasažér. Podle jordánsko-syrské dohody může být z Jordánska do Sýrie také převáženo zboží, " uvedla agentura Petra. Syřané přijíždějící do Jordánska podle agentury potřebují nejprve získat povolení od jordánské bezpečnosti.

Zároveň byl dnes výhradně pro OSN otevřen přechod mezi Sýrii a Izraelem okupovanou částí Golanských výšin u syrského města Kunajtra, uvedla izraelská armáda. Přes přechod podle BBC proudily vozy OSN. Na otevření tohoto přechodu se domluvily OSN, Izrael, a Sýrie a cílem opatření je umožnit misi OSN UNDOF, aby v oblasti dohlížela na dodržování několik desítek let starého příměří. Kvůli bojům byl podle agentury AP přechod uzavřen od roku 2014.

Dvě třetiny Golanských výšin okupuje Izrael, který je obsadil během dvou válek v letech 1967 a 1973. V roce 1981 je pak v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části území je nárazníkové pásmo kontrolované silami UNDOF.