"Pokud se ukáže, že je tomu tak, jak si nyní všichni myslíme, ale zatím nevíme, pak budeme muset uvalit významné sankce na nejvyšší úrovni," řekl novinářům Corker.

Saúdská Arábie je klíčovým americkým spojencem na Blízkém východě, kauza by tak mohla mít vážné dopady na spolupráci mezi Rijádem a Washingtonem. Několik senátorů již vyzvalo k tomu, aby USA pozastavily podporu saúdskoarabské vojenské kampani v Jemenu.

Americký prezident Donald Trump řekl, že Spojené státy by měly zjistit, co přesně se stalo. K návrhům na omezení prodeje zbraní do Saúdské Arábie se ale staví odmítavě. Svůj postoj vysvětlil tím, že pokud vojenský arzenál neprodají Rijádu USA, bude Saúdská Arábie nakupovat od Ruska nebo Číny.

Americké ministerstvo zahraničí mezitím oznámilo, že saúdskoarabský ambasador ve Spojených státech se vrací zpět do Rijádu a že po jeho návratu očekává Washington informace o osudu Chášakdžího.

"Bylo mi řečeno, že se vrací zpět do vlasti. Až přijede zpět, očekáváme nějaké informace," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová.