"Vítr přechází přes celý kraj. Nejvíce hasiči zasahují na Strakonicku a Českobudějovicku, následují s podobnými počty Jindřichohradecko, Písecko a Prachaticko. Ve všech případech jde o popadané stromy, neřešíme žádná čerpání," řekla Matějů.

V jižních Čechách zaznamenala firma E.ON zatím 15 poruch vysokého napětí. Pět poruch je v severní části okresu Strakonice, například ve Lnářích, zbytek po celém kraji. Mluvčí uvedla třeba Kardašovu Řečici na Jindřichohradecku nebo Kamenici nad Lipou na Vysočině.

"V době, kdy to kulminovalo, se to týkalo zhruba 20.000 odběrných míst," řekla Slavíková dnes ve 22:30. E.ON má část pracovníků v terénu, ale kvůli bezpečnosti práce čekají na ráno, doplnila mluvčí.

Silný vítr narušil i dnešní koncert nejstarší jihočeské dechovky Babouci v Čakově na Českobudějovicku. Koncert musela kapela ukončit o půlhodiny dříve. "Zastihl nás silný vichr a málem to odneslo stan. Bylo to docela dramatické. Začalo to bourat stan, stáli tam lidé, drželi ho nohama, ale ustáli jsme to, dopadlo to dobře," řekl dnes ČTK kapelník Babouků Petr Shýbal.

Silný vítr, který podle předpovědi meteorologů dnes večer zasáhl od západu Česko, zastavil na několika místech vlaky. Na tratích, hlavně ve středních Čechách či Ústeckém kraji, leží popadané stromy. V Karlovarském a Plzeňském kraji nejde na desítkách míst elektřina, výpadky jsou i na síti vysokého napětí. V Praze byl kvůli silnému dešti omezen i provoz některých tramvají.