Schillerová upozornila na to, že návrh rozpočtu obsahuje rušení neobsazených míst na ministerstvech, na které úřady dostávají peníze. MF tak navrhuje zrušit zhruba 1300 míst, což by mělo přinést úsporu kolem 3,4 miliardy korun.

Ministerstvo financí navrhuje rozpočet s deficitem 40 miliard korun. Letos je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun, ke konci srpna rozpočet vykázal přebytek 14,8 miliardy korun. Prioritami rozpočtu jsou investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje MF na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun.

"Podporujeme vládu v boji proti daňovým únikům. Vítáme růst důchodů, platů a zavedení slev na jízdném. Věřím v dohodu u platů ve zdravotnictví. Předpokládám růst minimální mzdy," uvedl předseda Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula.

I prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák uvedl, že podporuje navýšení platů učitelům, podporu výzkumu, vývoje a inovací a investice do infrastruktury. "Chceme ještě více vidět provozní úspory státu, například nadále škrtat mrtvá úřednická místa," uvedl. Nebezpečný je podle něj také růst mandatorních, tedy povinných, výdajů rozpočtu.

Tarifní platy učitelů vzrostou od příštího roku o deset procent a tarifní platy příslušníků bezpečnostních sborů o dvě procenta. Těm zároveň stoupne minimálně o 2000 korun rizikový příplatek. Tarifní platy ostatních zaměstnanců placených ze státního rozpočtu vzrostou o pět procent.

Celkový nárůst objemu platů by pak měl být u pedagogů o 15 procent a nepedagogických pracovníků o deset procent. U ostatních pracovníků se nejvyšší procentuální nárůst bude týkat civilních zaměstnanců státních zastupitelství (15,9 procenta) a soudů (13,9 procenta).

Spor ještě přetrvává o růst platů ve zdravotnictví. Vláda nabídla přidat sedm procent, odbory chtějí deset procent. Zároveň by podle kabinetu nemělo být přidávání plošné, ale mělo by směřovat na zaměstnance ve zdravotnictví s nižšími příjmy.

Schillerová dnes také uvedla, že 630 milionů korun by mělo putovat na navýšení platů v sociálních službách. S ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) se dohodla na navýšení peněz na politiku zaměstnanosti o půl miliardy korun. Peníze převede z nespotřebovaných výdajů resortu z letošního roku.