Hunt ve washingtonském Institutu míru prohlásil, že EU by stejně jako USA měla vyvinout na Moskvu větší tlak, aby ji přiměla držet se mezinárodních pravidel.

"Znamená to společným hlasem upozorňovat a reagovat na prohřešky, ať se stanou kdekoli a kdykoli, od ulic Salisbury po srdce Krymu," prohlásil podle Reuters šéf britské diplomacie ve svém prvním zásadním zahraničním projevu od chvíle, kdy v červenci nahradil ve funkci odstoupivšího Borise Johnsona.

Americké i evropské tajné služby tvrdí, že Rusko se vměšuje do domácích záležitostí, neboť se snaží ovlivňovat volební kampaně. Británie navíc obvinila Moskvu z otravy někdejšího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury, Rusko podíl na útoku nervovou látkou odmítá.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury RIA Novosti na Huntovu výzvu reagoval slovy, že Británie má o sobě příliš velké mínění a snaží se svůj pohled na Rusko vnutit Bruselu i Washingtonu.

Představitelé EU podle Reuters uvedli, že zatím žádný konkrétní návrh na nové protiruské sankce od Británie nedostali.

Americká ministerstva zahraničí a financí dnes pohrozila dalším přitvrzením ekonomických postihů vůči Moskvě, pokud nezmění svůj přístup k mezinárodním otázkám.