Mezi kandidáty patří pět letošních uchazečů o prezidentské křeslo včetně Jiřího Drahoše, Marka Hilšera a Pavla Fischera, členové bývalých vlád včetně někdejšího vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) či bývalého předsedy vlády a ČSSD Jiřího Paroubka. Pozornost vzbudila i kandidatura bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), který byl nepravomocně odsouzen za přijetí úplatku a manipulaci s veřejnými zakázkami.

Letošní senátní volby, které se uskuteční počátkem října spolu s volbami komunálními, jsou především opozicí popisovány jako boj o zachování Senátu jako pojistky demokracie. Vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM v těchto volbách může většinu v Senátu získat spíše jen teoreticky - její kandidáti by museli vyhrát ve všech obvodech s výjimkou tří.

O znovuzvolení usiluje 14 senátorů, mezi něž patří místopředsedové Senátu Jaroslav Kubera (ODS) na Teplicku a Jiří Šesták (za STAN) na Českobudějovicku, předseda senátorů ČSSD a bohumínský starosta Petr Vícha na Karvinsku, zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) na Vsetínsku, exministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) na Rokycansku a vědkyně Eva Syková (dříve za ČSSD, nyní za ANO) v Praze 4.

Mezi její soupeře bude patřit bývalý šéf Akademie věd ČR a finalista prezidentské volby Drahoš (za STAN). Lékař Hilšer bude mít proti sobě v Praze 2 senátora Libora Michálka (za Piráty), herce Vladimíra Kratinu (za ODS) nebo Ladislava Jakla (za SPD), který je spolupracovníkem bývalého prezidenta Václava Klause. Diplomat Fischer se v Praze 12 střetne mimo jiné s exministry Ivany Pilným (ANO) a Davidem (dříve ČSSD, nyní za SPD), ústavním právníkem Alešem Gerlochem a bývalou komunistickou poslankyní Martou Semelovou.

Z mimopražských soubojů bude mezi sledované pravděpodobně patřit brněnský s rektorem Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem, ostravský s Paroubkem, litoměřický s Rathem, náchodský s předsedou lidovců Bělobrádkem nebo chrudimský s bývalým ministrem kultury Hermanem. Mezi jeho 13 soupeři jsou starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS), trenér rychlobruslařů Petr Novák (za ANO) a bývalý hokejista Vladimír Martinec (za SNK ED a Soukromníky).

ČSSD bude na podzim obhajovat vítězství ve 13 senátních obvodech. ODS obhajuje čtyři výhry, frakce KDU-ČSL a Starostů po třech, KSČM, Piráti, Zelení a Strana práv občanů po jednom vítězství. Hnutí ANO, které vyhrálo loňské sněmovní volby, by mohlo svou pozici v Senátu jen posílit, podobně jako hnutí SPD Tomia Okamury.

K většině je v Senátu třeba 41 hlasů při přítomnosti všech senátorů, k ústavní většině za stejných podmínek 49 hlasů. Klub ČSSD tvoří nyní po úmrtí Jana Hajdy a Vladimíra Plačka 23 senátorů, lidovecká frakce má 16 členů, STAN 12, ODS deset. ANO má šest senátorů, SPO i KSČM jednoho, SPD nemá žádného.