Zástupci opozice dorazili dnes se stížností k soudu jen několik hodin před vypršením lhůty sedmi dnů od vyhlášení výsledků voleb. Soud má nyní podle zimbabwské ústavy dva týdny na vynesení rozsudku. Jak poznamenala agentura AP, podání stížnosti přináší další nejistotu ohledně dění v zemi, která doufala, že pokojným hlasováním zahájí novou éru své historie. "K žádné inauguraci nedojde, dokud tato záležitost nebude vyřešena," prohlásil právník opozice Thabani Mpogu.

Podle ústřední volební komise zvítězil v prezidentských volbách 30. července Mnangagwa (75) a parlamentní volby, které se konaly ve stejný den, vyhrála Mnangagwova strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF). Mnangagwa získal od voličů 2,46 milionů hlasů, zatímco pro Chamisu podle volební komise hlasovalo 2,15 milionu voličů.

Už po oznámení výsledků parlamentních voleb vyšli zastánci opozice do ulic Harare. Vláda proti nim poslala policisty a posléze i armádu; při střetech zemřelo šest lidí a další utrpěli zranění.

Volby v Zimbabwe byly první po loňském sesazení Mugabeho, který zemi vládl od konce roku 1987; loni na nátlak armády rezignoval a ve volbách už nekandidoval. Ve vedení země ho přechodně do prezidentských voleb nahradil Mnangagwa, který zemi slíbil demokracii. I ze zahraničí ale zaznívají obavy, zda tento slib dodrží.

Mnangagwa byl za Mugabeho vlády od prosince 2014 do loňského listopadu prvním viceprezidentem. Už od 90. let zastával různé ministerské funkce, nejdéle byl ministrem spravedlnosti a několik let byl ministrem obrany.