"Současný stav předmětné nemovitosti, a to zejména jejích stropních částí, je možno označit za havarijní. Narušení bohužel dospělo do takové fáze, kdy jsou téměř všechny stropní konstrukce stěží zachovatelné," uvedla v rozhodnutí Eva Trejbalová z ministerstva. Kvůli nízké pevnosti betonu by navíc nebylo možné stropní konstrukce zesílit ani na ně aplikovat zesilující lamely.

Na základě posudku Kloknerova ústavu ministerstvo kraji doporučilo v obou částech budovy vadné stropy odstranit a nahradit je novými, dostatečně nosnými. Požaduje podrobné statické zpracování opravy tak, aby ostatní části budovy při rekonstrukci nebyly porušeny.

Jak kraj s doporučením ministerstva naloží, zatím není jasné. "Signály o tom, že ministerstvo rozhodne o sejmutí památkové ochrany, už jsme sice měli, nicméně jsem jasně řekla, že o dalším osudu budovy povedeme širokou diskusi. Určitě o tom budeme hovořit s kolegy ve vedení Karlovarského kraje během příštího týdne. Chceme také znát názor všech zastupitelů a všech dotčených komisí Rady Karlovarského kraje a výborů krajského zastupitelstva," řekla ČTK ohledně dalšího postupu Vildumetzová. Každého jednání o osudu budovy by se podle ní měla účastnit také ředitelka školy.

Ministerstvo loni v prosinci první žádost kraje o zrušení památkové ochrany budovy zamítlo. Své rozhodnutí změnilo poté, co kraj dodal posudek Kloknerova ústavu. Budovu z roku 1920 nechal kraj uzavřít loni v květnu, škola nyní funguje v provizoriu ve zbývající části areálu.