"Sionistický nepřítel...mířil na jedno z našich vojenských zařízení na sever od letiště Najrab, způsobil jen materiální škody," uvedl syrská státní agentura SANA s odvoláním na nejmenovaný vojenský zdroj.

Izrael před pár dny ostřeloval i pozice syrské armády v provincii Kunajtra, která hraničí s Izraelem okupovanou oblastí Golanských výšin. I tyto nálety si podle syrské strany vyžádaly jen menší materiální škody.

Napětí v oblasti se vystupňovalo kvůli postupu syrské armády na jihozápadě Sýrie, kde v posledních třech týdnech syrský režim dobyl z rukou povstalců velkou část území. Syrskou armádu podporuje Rusko. Izrael znepokojuje přítomnost syrské armády poblíž hranic a obává se také blízkosti jemu nepřátelských íránských jednotek, které jsou spojencem syrské vlády. Izrael v minulosti přiznal útoky na íránské cíle v Sýrii.

Nejnovější incidenty mezi Izraelem a Sýrii se často odehrávají v oblasti Golanských výšin. Dvě třetiny této oblasti okupuje Izrael, který je obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973, roku 1981 je v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části Golan je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

tes