V Manbidži dosud působili američtí vojáci i kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristy. Turecko žádá Spojené státy, aby přestaly tyto kurdské oddíly podporovat. Milice YPG se významně podílely na porážce radikálů z takzvaného Islámského státu (IS) v severní Sýrii a kromě jiného se zasloužily o vyhnání bojovníků IS i z Manbidže.

Kurdové začátkem měsíce oznámili, že jsou připraveni se z Manbidže stáhnout. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu tehdy řekl, že YPG budou po stažení z Manbidže odzbrojeny. Dohodl se na tom prý s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Manbidž leží západně od Eufratu, v jehož okolí stále působí IS.

Dnes Çavuşoglu podle Reuters uvedl, že přímo v Manbidži začnou turečtí vojáci působit postupně. Členové YPG a Strany kurdských pracujících (PKK), což jsou kurdští separatisté působící zejména v Turecku, se z oblasti podle ministra zahraničí stáhnou brzy. Stejně jako YPG i PKK označuje Ankara za teroristickou organizaci.

Turecko loni koncem března po více než půl roce na severu Sýrie ukončilo operaci Štít Eufratu. Pozemní jednotky podporované letectvem se soustředily na boj proti radikálům z IS , ale zároveň i proti milicím YPG. Právě snaha zabránit syrským Kurdům, které Ankara označuje za teroristy, aby ovládli souvislý pás území podél syrsko-turecké hranice, byla jedním z cílů turecké intervence do válkou zmítané Sýrie.