Prezident Donald Trump s platností od května rozhodl o zpřísnění postihu nelegální migrace. Pokus o přechod hranic USA bez povolení je od té doby trestným činem a zadržené osoby jdou do vazby. A protože americké zákony zakazují posílat do věznic děti s jejich provinilými rodiči, jsou potomci migrantů odděleně internováni v provizorních ubytovnách.

Změna pravidel vyvolala prudce odmítavou reakci amerických demokratů, ochránců lidských práv a liberálních médií. Obviňují prezidenta, že si touto krutou praxí vynucuje souhlas kongresmanů s reformou migrační politiky, která dlouhé měsíce vázne v parlamentu. Trump žádá zpřísnění přistěhovaleckých pravidel, stavbu hraniční zdi a řešení osudu mladých migrantů, kteří se v USA ocitli jako děti.

Laura Bushová v článku pro list The Washington Post v neděli přirovnala situaci dětí k zadržování etnických Japonců v USA za druhé světové války. "Oceňuji snahu vlády posílit bezpečnost hranic, ale politika nulové tolerance je krutá," napsala Bushová.

Melania Trumpová, jejíž manžel je nekompromisním zastáncem přísného postihu nelegální migrace, vydala prostřednictvím své mluvčí smířlivé prohlášení. "Doufá, že obě strany barikády se nakonec dají dohromady a dospějí k úspěšné přistěhovalecké reformě," uvedla mluvčí.

K demokratické výzvě k ukončení této praktiky se přidala skupina republikánských senátorů včetně Susan Collinsové či Lindseye Grahama, podle něhož by Trump mohl jediným příkazem s oddělováním dětí od rodičů skoncovat. "Traumatizuje to děti, které jsou nevinnými oběťmi. A je to proti našim hodnotám," uvedla Collinsová.

Proti Trumpově politice se postavil i bývalý šéf jeho tiskového oddělení Anthony Scaramucci, podle něhož tuto "neamerickou" a "nekřesťanskou" praktiku může prezident ukončit. Ke kritickým liberálním médiím se přidal i konzervativní list The New York Post obvykle chválící Trumpův protiimigrační přístup. "Nejde jen o to, že to vypadá hrozně v očích světa. Je to hrozné," napsal list vlastněný Trumpovým spojencem Rupertem Murdochem.

Agentura AP dnes přinesla reportáž z texaského města McAllen, kde je v budově bývalého velkoskladu internováno několik set dětí. Po dvaceti jsou umisťovány do boxů ohrazených drátěným pletivem. Osvětlení se ani v noci nevypíná, z vymezených prostor mají děti přístup jen ke společným mobilním toaletám. V samostatném křídle haly přebývají zatčení dospělí.

Celkem bylo podle amemrického ministerstva vnitřní bezpečnosti v důsledku "nulové tolerance" vůči ilegální migraci izolováno kolem 2000 dětí. Záběry plačících dětí se pravidelně objevují ve zprávách amerických televizí a na sociálních sítích. Vláda svůj postup hájí a obviňuje média a opozici z neodpovědnosti a pokrytectví. "Usilujete-li o azyl pro svou rodinu, není důvod porušovat zákon a pronikat přes hranice ilegálně," napsala na twitteru ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová.