Dokument, k jehož bodům se nakonec v Sofii připojili i balkánští partneři EU, tedy zástupci Albánie, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Černé Hory, Makedonie a Kosova, vítá odhodlání těchto států přikládat i nadále důležitost demokracii a právnímu státu, řádné správě veřejných věcí, lidským právům a právům menšin i boji s korupcí a organizovaným zločinem.

"Musíme zintenzivnit spolupráci v oblasti boje proti terorismu a extremismu, včetně problematiky financování, radikalizace a návratu zahraničních teroristických bojovníků," shodli se účastníci dnešního sofijského summitu.

Spolupracovat chtějí také v oblastech jako je boj proti obchodování s lidmi, převaděčství nebo pašování drog a zbraní. "Naše spolupráce v boji proti nelegálním migračním tokům prokázala svou hodnotu a my ji budeme dál rozvíjet," stojí také v materiálu.

EU podle textu podporuje příslib partnerů ze západního Balkánu posilovat i nadále dobré sousedské vztahy, regionální stabilitu a vzájemnou spolupráci. Připomenuta je potřeba najít definitivní a závazná řešení jejich dvoustranných sporů.

Prezidenti a premiéři zemí EU zdůrazňovali už před summitem potřebu pomoci balkánským zemím zlepšit dopravní, hospodářské, obchodní i občanské propojení regionu. Mezi konkrétními plány, které dnešní materiály zmiňují, je například několik dálničních projektů, včetně propojení Srbska s Kosovem, rozšíření evropské energetické unie na celou oblast nebo třeba pomoc se snižováním roamingových poplatků.

"Vytvoření husté sítě propojení a příležitostí v rámci regionu a s EU je zásadním předpokladem pro sblížení našich občanů a ekonomik, jakož i pro posílení politické stability, hospodářské prosperity a kulturního a společenského rozvoje," vysvětluje se v deklaraci. Důraz je kladen na mladé lidi, slíbeno je například zdvojnásobení prostředků pro region na program studentských výměn Erasmus+.

Materiál zmiňuje také spolupráci v bezpečnostní oblasti, v přílohách je zmínka o kooperaci při řešení kybernetických útoků a počítačové kriminality, ale také boj s hybridními útoky, včetně posílení vzájemné strategické komunikace. Dokument také slibuje "prohloubit spolupráci v oblasti migrace a správy hranic."