"Budeme jednat naprosto svobodně. Pokud jde o obranu našich bezpečnostních zájmů, nenecháme se ničím omezovat," uvedl izraelský ministr. "Ale nechceme Rusy provokovat," řekl s tím, že s Moskvou komunikují na úrovni vyšších důstojníků. "Rusové nás chápou a fakt je ten, že již dlouhá léta se nám daří vyhnout se v Sýrii jakýmkoli třenicím s nimi," dodal Lieberman.

Ministr ve svém prohlášení opět obvinil hlavního izraelského nepřítele Írán z toho, že se snaží "vojensky opevňovat" v sousední Sýrii a ohrožuje židovský stát. "Nebudeme tolerovat přítomnost íránských vojenských sil v Sýrii... ani rozmístění sofistikovaných zbraní," dodal.

Při raketovém útoku na vojenskou leteckou základnu v syrské provincii Homs zemřelo 9. dubna 14 lidí. Podle ruských zdrojů úder provedla dvě izraelská letadla, která startovala z Libanonu. Na syrskou základnu, označovanou jako T-4, letadla podle Moskvy vystřelila osm raket, z toho pět zneškodnila syrská protivzdušná obrana. Ruský prezident Vladimir Putin následně telefonicky hovořil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a vyzval ho, aby Izrael nečinil žádné kroky, které by mohly dále destabilizovat situaci v Sýrii.

Základna T-4 je důležitý opěrný bod syrské armády a jejích spojenců, kteří mají úzké vazby na Írán. Izrael obviňuje Damašek z toho, že umožňuje Teheránu z této základny dodávat zbraně svému spojenci, libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh.