Kauza dramaticky zhoršuje vztahy mezi Británií a Ruskem, které přitom jakékoliv spojování s otravou odmítá. Podle Mayové ale použitá nervová látka ukazuje na Rusko, takže Moskva tuto akci buď schválila, anebo nad svým arzenálem podobných zbraní ztratila kontrolu.

Tusk dnes na sociální síti případ zasadil do širších souvislostí. "V dobách šíření falešných zpráv, zasahování do našich voleb a útoků na lidi na naší půdě pomocí nervových látek nemůže být odpovědí transatlantické hašteření, ale transatlantická jednota," napsal.

Také mluvčí Evropské komise dnes zopakoval, že použití vojenské nervové látky k pokusu o vraždu na britském území je šokující a ohrožuje civilní veřejnost. Unie je podle komise připravena Británii podpořit.

Březnový summit EU se má věnovat v první řadě hospodářským tématům. Nyní existující návrh závěrů schůzky, který má ČTK k dispozici, se věnuje problematice jednotného trhu, mezinárodnímu obchodu, sociální problematice a vztahům se zeměmi na západním Balkáně. Lídři mají ale mluvit rovněž o hledání dohody na reformě unijního azylového systému či o vývoji kolem jednání o vystoupení Británie z Evropské unie.