Bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta přijel do Moskvy jednat s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Zdůraznil, že korejská krize by měla být řešena mírovými prostředky.

Na Korejském poloostrově dlouhodobě panuje napětí zejména kvůli jadernému programu komunistické Severní Koreje. V poslední době však v souvislosti s nedávným konáním zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu nastalo mírné oteplení vztahů. KLDR pozastavila raketové a jaderné testy a do sousední země vyslala na olympiádu delegaci a sportovce.

V současnosti se chystá také vrcholná schůzka Severní a Jižní Koreje a případně také summit KLDR-USA. Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in by se měli sejít někdy v průběhu dubna. Vůdce KLDR rovněž vyjádřil zájem setkat se co nejdříve s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který pozvání ke schůzce přijal. Uskutečnit by se mohla v květnu.

V centru pozornosti jednání mají být mimo jiné osud cizinců vězněných Pchjongjangem, možnost dalšího setkání členů rozdělených korejských rodin či obnova projektů korejské spolupráce typu průmyslového parku Kesong, napsala dnes agentura Reuters.