"Je to jako když zabijete chobotnici, zůstávají ještě pořád chapadla, která se rozšířila," řekl dnes Coates o Islámském státu, který už je na Blízkém východě vojensky prakticky poražen. Svět se podle amerického zpravodajce bude muset IS zabývat i v dalších letech.

"Musíme se každopádně rozloučit s tím, že terorismus v brzké době porazíme. Musíme se rozloučit s představou, že existuje jeden předvídatelný typ útoků," řekl zase de Maiziére, podle něhož je obrázek velmi komplexní. Připustil také, že existuje spojení mezi migrací a terorismem, ale nedá se z něho rozhodně vyvozovat to, že bez migrace by nebyl terorismus.

Pokud jde o Islámský stát, je podle německého ministra zajímavé, že se zatím do evropských zemí původu bojovníků vrací jen málo z nich. Tajné služby nezaznamenávají ani velké počty přesunů do jiných zemí.

Poznamenal také, že poslední velký koordinovaný teroristický útok, v němž byly využité výbušniny, Evropu zasáhl v březnu 2016. Útoky od té doby podle něj byly primitivní - za využití auta či nože. Mohlo by to podle něj znamenat, že IS přišla částečně o schopnost velké útoky koordinovat.