Střelba začala na škole Marjory Stoneman Douglas, která se nachází asi 72 kilometrů od Miami, ráno místního času. Blíže neupřesněný počet lidí podle zatím dostupných informací přišel o život a několik set studentů uteklo na ulici, nebo se schovávalo ve třídách, zatímco policie pátrala po útočníkovi. Ze tříd studenty zachraňovala policie v taktické výstroji, uvedli přátelé a příbuzní přeživších. Šerif okresu Broward Scott Israel na tiskové konferenci oznámil, že 14 zraněných bylo převezeno do nemocnice.

Devatenáctiletá McKenzie Hartleyová, která Reuters řekla, že je sestrou jedné ze studentek, uvedla, že její sestra viděla útočníka střílet skrze okna tříd a že dva studenti zemřeli. "Je to hrozné. Pořád tomu nemohu uvěřit," řekla v rozhovoru pro CNN Lissette Rozenblatová, jejíž dcera studuje na floridské střední škole. Dcera jí prý zavolala a řekla, že je v pořádku, zároveň ale byla velmi nervózní a mluvila o tom, jak slyšela postřeleného studenta volat o pomoc.

Počty zraněných se stále různí. Policie sice uvedla, že 14 zraněných bylo převezeno do nemocnice, ale místní média hovoří o zhruba dvou desítkách zraněných a agentura AFP s odvoláním na hasiče v televizi CBS Miami píše o 20 až 50 zraněných. Policie v budově stále pátrá po možných obětech, uvedl šerif.

V záběrech zveřejněných CBS policie zatýkala bělocha v červeném tričku. Muž neprotestoval. Šerif Israel později uvedl, že útočníkem je osmnáctiletý někdejší student školy Nicolas Cruz. Bližší podrobnosti nesdělil.

Podle televizních záběrů na místě kromě policie zasahovalo množství sanitek a hasičských vozů. Televizní stanice NBC6 na svých záběrech z vrtulníku v přímém přenosu ukázala evakuaci desítek dětí a také jednoho člověka, jak je naložen do sanitky.

Bílý dům krátce po incidentu zrušil svůj každodenní briefing. Prezident Donald Trump po rozhovoru s guvernérem Floridy Rickem Scottem na twitteru uvedl, že Bílý dům "úzce spolupracuje s policií kvůli hrůzné střelbě na floridské škole". Ještě předtím prezident na twitteru vyjádřil soustrast rodinám obětí. Jeho mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová následně uvedla, že prezident nabídl místní policii federální pomoc.