Irácká vláda oznámila porážku IS v prosinci, ale Tillerson dnes upozornil, že skončily pouze hlavní bojové operace a že členové IS si budují zázemí jinde a mohou se vrátit.

Ministr řekl, že Spojené státy oceňují "velkorysý příspěvek" koaličních členů v minulém roce, potřeba ale podle něj bude další pomoc. "Nebudou-li se lidé v Iráku a Sýrii moci vrátit k normálnímu životu, je zde riziko, že se obnoví podmínky, které ISIS v minulosti umožnily ovládnout velké území. Musíme pokračovat v odklízení nevybuchlých zbytků po ISIS, umožnit nemocnicím znovu fungovat, obnovit dodávky vody a elektřiny a dostat dívky a chlapce do škol," řekl ministr, který pro IS používá zkratku jeho dřívějšího názvu.

Exportní a importní banka USA dnes uzavře s iráckým ministerstvem financí memorandum o poskytnutí úvěrového limitu ve výši tří miliard dolarů, které pomůže zlepšit spolupráci v budoucnu, uvedl Tillerson. Podle agentury Reuters se ale nečeká, že Spojené státy na kuvajtské konferenci nabídnou přímou finanční pomoc Iráku. Cílem USA je podle amerického ministerstva zahraničí zejména stimulovat investice a irácký soukromý sektor. Tillerson dnes rovněž uvedl, že USA poskytnou dalších 200 milionů dolarů na stabilizování osvobozených oblastí Sýrie. Konference se kromě diplomatů účastní také zástupci soukromého sektoru a nevládních organizací.

Podle zástupce irácké vlády, který na konferenci hovořil v pondělí, bude na obnovu zapotřebí 88 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč), z toho 22 miliard dolarů v nejbližším období. Očekává se, že konkrétní částky začnou dárci oznamovat na závěr konference, tedy ve středu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes řekl, že aliance je připravena přispět k rekonstrukci Iráku a rozšířit tam výcvikovou misi na výzvu USA.