"Celý svět ví, že DAIŠ (arabská zkratka pro Islámský stát) v Afrínu není," uvedl v rozhovoru s Reuters vysoce postavený člen SDF Redur Xelil.

Turecká armáda v úterý oznámila, že při její operaci v regionu přišlo o život nejméně 260 příslušníků syrské kurdské milice YPG, která působí v rámci SDF, a také radikálové z IS. Xelil uvedl, že tato čísla jsou přemrštěná, ale přesný počet mrtvých nesdělil. Řekl však, že o život při operaci přišlo několik desítek tureckých vojáků a jejich spojenců ze Svobodné syrské armády (FSA).

Exilová Syrská exilová organizace pro lidská práva (SOHR), která dění v Sýrii monitoruje, s odkazem na místní zdroje dnes uvedla, že na obou stranách jsou desítky mrtvých. Při tureckém ostřelování Afrínu přišlo o život 28 civilistů, zatímco dva civilisté zemřeli, když kurdské milice YPG v obraně ostřelovaly oblast nedaleko opozicí kontrolovaného města Azáz. V bojích přišlo o život 48 tureckých vojáků a jejich spojenců a 42 členů YPG, uvedl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán. Ankara tvrdí, že o život přišli dva turečtí vojáci.

Dnes dopadla raketa vypálená ze Sýrie na turecké pohraniční město Kilis a zranila tam asi deset lidí. Podle turecké agentury Dogan zasáhla mešitu ve středu města. Podobný incident se stal už v sobotu, kdy Turecko zahájilo boje. Raketa tehdy zasáhla město Reyhanli, zabila jednoho Syřana a zranila 46 osob.

Turecká armáda začala ostřelovat Afrín ležící na severu provincie Halab (Aleppo) podél hranic s Tureckem ze svého území v pátek, v sobotu zahájila bombardování regionu a v neděli začala operace pozemních sil turecké armády a jejích povstaleckých spojenců. Operaci Ankara zdůvodňuje tím, že oblast ovládá syrská kurdská milice YPG, kterou považuje za teroristickou skupinu s vazbami na kurdské povstalce v Turecku. V regionu podle Turecka rovněž působí IS.