Předseda ODS Petr Fiala, který obhájil svou funkci, ve svém nominačním projevu řekl, že předseda hnutí ANO chce vládnout sám, přestože nedostal od voličů žádný mandát na jednobarevnou menšinovou vládu. Uvedl, že pokud se Babišovi nechce vládnout v koalici nebo neumí vládnout v koalici, má tento úkol přenechat někomu jinému.

"Kongres ODS doporučuje vedení ODS navázat na dosavadní postoj k vyjednávání o vládě a nepodpořit v žádném z pokusů menšinovou vládu hnutí ANO. ODS ctí závazek vůči svým voličům vycházející z Vyšehradské deklarace," uvedl Kupka ve svém návrhu.

Fiala připomněl, že stále není rozhodnuto o důvěře či nedůvěře jednobarevné vlády ANO a osobně předpokládá, že vláda důvěru nezíská. "Už ta situace, ve které jsme, ten zmatek, to oddalování toho rozhodnutí, to všechno ukazuje, že ta politická situace, vládní situace, není dobrá. Politický management, který zvolilo hnutí ANO a Andrej Babiš, selhal," uvedl Fiala.

Součástí závěrečných usnesení kongresu bylo například i poděkování voličům, kteří loni přišli k podzimním volbám a podpořili ODS. Strana rovněž ocenila spolupráci se Stranou soukromníků ČR. Kongres podpořil i povolební postup vedení ODS.

Občanští demokraté si na kongresu zvolili nové vedení, které se však příliš nezměnilo. Třiapadesátiletý Petr Fiala podle očekávání obhájil pozici předsedy ODS, stejně jako první místopředsedkyně Alexandra Udženija. Oba na kongres občanských demokratů mířili se silnou podporou z regionů. Nováčkem v nejužším vedení ODS se stal poslanec Martin Baxa. Další místopředsedové svou funkci obhájili, na své pozici zůstávají Evžen Tošenovský, Martin Kupka a Miloš Vystrčil.