Loni byl Hlavatý díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, čímž mu zanikl mandát senátora. Poté oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu. Poslaneckého mandátu se vzdal. "Během sčítání volebních hlasů jsem byl napjatý a jsem rád, že to takhle dopadlo. Děkuji všem, kteří mě podpořili," řekl ČTK Jan Sobotka, který se se stane dvanáctým členem senátorského klubu Starostů a nezávislých.

V horní komoře Parlamentu by se chtěl věnovat tématice regionálního rozvoje a územní správě. "Mám s tím na území Krkonoš a v celém obvodu Trutnovska velké zkušenosti, proto bych se chtěl i v Senátu regionálnímu rozvoji věnovat," řekl Sobotka. Podle něho možná právě Hlavatého vyjádření po zvolení do Sněmovny mohla rozhodnout o výsledku senátních voleb. "Domnívám se, že o výsledku rozhodlo to, jak pan Hlavatý jaksi dost nešikovně prezentoval zánik svého mandátu," míní Sobotka.

Hlavatý se dozvěděl výsledek voleb na veletrhu v německém Hannoveru. "Do politiky podnikatelé nepatří, tak to asi voliči cítí. V tuto chvíli budoucnost v politice nevidím... Panu Sobotkovi jsem pogratuloval, držím mu palce, protože je to slušný a seriózní člověk. Může vyhrát jen jeden, život jde dál," řekl ČTK Hlavatý.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je neúspěchem Hlavatého zklamaný. "Mně to mrzí, protože on hnutí pomohl v minulosti a v tom regionu. Toto se mu nepovedlo," řekl novinářům k výsledku senátních voleb. Pro ANO to znamená, definitivní ztrátu jednoho senátorského křesla, jeho senátorský klub tak bude mít nadále šest členů. O budoucnosti Hlavatého v ANO zatím nechtěl spekulovat. "On byl náš podporovatel, určitě budeme s ním nadále spolupracovat. Jestli nám pomůže v komunálních volbách, musím to s ním probrat," řekl.

Druhé kolo senátních voleb se konalo souběžně s prezidentskými. Český statistický úřad (ČSÚ) proto upozornil na možné komplikace spojené s tím, že volební lístky s prezidentským i senátním kandidátem voliči odevzdávají do volební urny v jedné obálce. Jedna obálka pro více druhů voleb byla použita v ČR vůbec poprvé.

Obavy z možných podvodů s hlasy, kterým podle některých zástupců krkonošských obcí nahrával souběh dvojích voleb, se však nepotvrdily. "Žádné zásadní problémy jsme nezaznamenali," řekl ČTK Jiří Masařík z trutnovského městského úřadu. Podle něho volebním komisím trvalo jen déle, než hlasy sečetly a vyplnily výkazy. Musely souběžně posuzovat platnost hlasovacích lístků pro oba druhy voleb bezprostředně po otevření odevzdané úřední obálky.

Sobotka (STAN) v prvním kole získal 33,5 procenta hlasů a Hlavatý obdržel 25,2 procenta. V prvním kole lidé vybírali z devíti kandidátů.