Haleyová svůj názor podložila tvrzením, že existují důkazy, podle nichž střela vypálená v listopadu jemenskými šíitskými povstalci z Jemenu na Saúdskou Arábii byla íránská.

"Byla vyrobena v Íránu a následně poslána povstalcům do Jemenu. Odtud byla vypálena na civilní letiště v Saúdské Arábii, kde mohla zabít stovky civilistů," řekla Haleyová. Írán se podle ní chová na Blízkém východě stále hůř a rozněcuje konflikty.

Íránská mise při OSN její výrok o dodávce rakety vypálené z Jemenu na Saúdskou Arábii okamžitě odmítla jako ničím nepodložený výmysl. Podle mise jde o "nezodpovědné a provokativní" prohlášení. "Taková obvinění mají zastřít zločiny Saúdské Arábie v Jemenu, páchané s pomocí USA. Mají odvést pozornost od stagnující války proti jemenským civilistům," uvedla mise ve svém prohlášení.

Haleyová předem svou tiskovou konferenci ohlásila a řekla, že na ní poskytne nevyvratitelný důkaz, že Írán porušuje rezoluce OSN. V hangáru na základně u Washingtonu, kde se konference konala, novináři agentury Reuters mohli vidět střepiny použité rakety. Podle Pentagonu jde o zbytky balistické rakety krátkého doletu, která byla vypálená z Jemenu 4. listopadu na letiště u Rijádu. Armáda Saúdské Arábie, která je zapojená do bojů v Jemenu, získala v Jemenu i protitankovou zbraň a bezpilotní letoun, vše pocházející údajně z Íránu. Teherán souhlasí s tím, že ideologicky stojí za jemenskými povstalci, ale popírá, že je vyzbrojuje.

Reuters soudí, že prezentací těchto důkazů chce Bílý dům získat podporu pro politiku prezidenta Donalda Trumpa, který řekl, že bude proti Teheránu uplatňovat tvrdší postup než jeho předchůdce.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která zastřešuje dohodu o omezení íránského jaderného programu z roku 2015, Íránu zakazuje dodávat, prodávat nebo přesouvat zbraně do jiné země bez souhlasu RB OSN. Existuje i další rezoluce, která zakazuje vyzbrojování šíitských povstalců, kteří vedou od roku 2014 boj proti jemenské vládě.