Už ve středu Hamás oznámil, že Trump svým krokem otevřel "bránu pekla". Dnes Haníja řekl, že Trumpovo rozhodnutí lze chápat jako "vyhlášení války Palestincům".

"Měli bychom vyhlásit intifádu proti sionistickému nepříteli a budeme pracovat na jejím zahájení," řekl Haníja v Gaze. "Politice, jakou vedou za podpory USA sionisté, nelze čelit jinak než novou intifádou," dodal.

"Zítřek, 8. prosinec 2017, by měl být dnem zloby a začátkem povstání, které nazvu intifádou za Jeruzalém a za svobodu Západního břehu (Jordánu). Tak, jako jsme osvobodili Gazu, dokážeme lidovým bojem osvobodit také Jeruzalém a Západní břeh," řekl Haníja v projevu vysílaném televizí.

Situaci kolem Jeruzaléma využil k výzvě ke sjednocení Palestinců. "Jsme na jedné lodi. Musíme být silní, držet se jeden druhého, sjednotit se a držet pohromadě. Musíme urychleně vyřešit všechny problémy, abychom svou pozornost mohli zaměřit na Jeruzalém a (mešitu) Al-Aksá," řekl Haníja v narážce na snahu o usmíření Hamásu s konkurenčním Fatahem.

Ve středu jeho skupina vyhlásila třídenní období hněvu, na dnešek jsou svolány demonstrace v mnoha palestinských městech. Obchody i školy dnes zůstaly zavřené, protesty mají pokračovat v pátek, který je v muslimském světě svátkem.

Palestinci vedli proti Izraeli od roku 1987 dvě povstání, v nichž jejich hlavní zbraní bylo kamení. O život při nich přišlo na 6000 lidí.

Haníja také řekl, že pokusy o mírovou dohodu s Izraelem rozhodnutím o Jeruzalému skončily. "Oznamujeme dnes, že takzvaný mírový proces byl navždy pohřben. Svým bratrům v palestinské samosprávě vzkazuji, že musíme zaujmout jasné stanovisko... opustíme (mírový) proces z Osla, který nám přinesl jenom bolest a utrpení," řekl Haníja s odkazem na mírové rozhovory zahájené v 90. letech v norské metropoli. Počítalo se, že skončí dohodou o palestinském státu.

I když izraelský premiér Benjamin Netanjahu je s Trumpovým krokem nadmíru spokojen, Izrael se připravuje na nové násilnosti. Armáda vyslala k jednotkám na Západním břehu Jordánu posily.

Americká velvyslanectví na Blízkém východě i v části Afriky varovala americké občany před možnými protiamerickými protesty.