Velitel Dominic Kakas dnes řekl, že z tábora, který byl jen pro muže, bylo odvezeno všech 378 uprchlíků. Vyklízení tábora začalo ve čtvrtek, běženci byli přemístěni autobusy do zařízení v blízkém městě Lorengau.

Podle právníků uprchlíků policie přinutila muže odejít tím, že jim zničila jejich majetek.

"Mlácení uprchlíků a žadatelů o azyl železnými holemi, při němž byli na videonahrávce zachyceni uniformovaní policisté, je šokující a neomluvitelné," uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Několik běženců bylo při razii "vážně zraněno" a potřebuje lékařské ošetření, dodal UNHCR.

Nejvyšší soud Papuy-Nové Guineje loni rozhodl o uzavření tábora a úřady do něj přerušily 31. října dodávky vody a elektřiny. Uprchlíci ale odmítali odejít ze strachu před represemi ze strany obyvatel města Lorengau.

Austrálie nedovoluje na svém území usadit se běžencům, kteří připlují k jejím břehům. Žadatele o azyl posílá do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea a za provozování táborů těmto zemím platí.

Aktivistka Shen Narayanasamyová, která se zabývá ochranou práv uprchlíků, řekla, že ji v noci vzbudil telefonát a volající uprchlík volal o pomoc. "Zabíjejí nás," řekl. Podle Narayanasamyové je ostudné, jak se s uprchlíky jednalo, do autobusů prý byli vyvlečeni, někteří přinuceni i bitím.

Australský ministr pro imigraci a ochranu hranic Peter Dutton řekl, že je "přehnané a nepřesné" tvrdit, že na ostrově Manus bylo použito násilí a lidé byli zraněni. Uprchlíci podle něj začali poškozovat záložní generátory a vodní infrastrukturu na novém místě. "Jde tam o organizovaný pokus vyvolat problémy a poškodit nové objekty," řekl k situaci v Lorengau.

Zástupce charitativní organizace World Vision Peter Costello prohlásil, že někteří z mužů přiváděných k autobusům na těle měli odřeniny a škrábance. Zdálo se rovněž, že jsou podvyživení. Nejméně jedno ze tří zařízení v Lorengau je podle něj stále ve výstavbě. "Kdybyste byl australský stavebník, nenechal byste tam ještě vstoupit civilistu, natož ho tam nastěhovat," řekl Castello.

Mezi běženci na ostrově Manus jsou převážně příslušníci muslimského etnika Rohingů, kteří čelí pronásledování v Barmě, obyvatelé Afghánistánu, sužovaného řadu let válečným konfliktem, dále například Íránci a Srílančané.