Na základě předběžného prohlášení z dnešních rozhovorů Asad podle opozice musí z funkce hlavy státu odstoupit hned na začátku politických změn v Sýrii. Syrská opozice tak podle Reuters zřejmě nezaujme mírnější přístup k Asadovi, přestože syrská armáda se svými spojenci v posledních měsících dobyla zpět značnou část Sýrie a navzdory, tomu, že z čela opoziční vyjednávací komise (HNC) odstoupil před dvěma dny její lídr Rijád Hidžáb, který byl ve svém postoji k Asadovi nekompromisní.

V Rijádu je zhruba 140 Syřanů z různých skupin stojících v opozici k vládě prezidenta Bašára Asada. Mezi přítomnými jsou akademici, politici, kteří odešli do exilu, ale také islámští duchovní nebo ultrakonzervativní příznivci svaté války.

Další kolo mírových rozhovorů se má v Ženevě konat 28. listopadu. V těch minulých opozici zastupovala HNC.

Rozhovory začaly v den, kdy se v Soči koná třístranný summit Ruska, Íránu a Turecka věnovaný Sýrii. Ruský prezident Vladimir Putin tam také v pondělí hovořil se syrským prezidentem Bašárem Asadem a naznačil, že podle názoru Moskvy se hlavní boje proti teroristům v Sýrii chýlí ke konci.

Podle saúdskoarabských zdrojů byly do Rijádu přizvány jak opoziční skupiny podporované státy z oblasti Perského zálivu, tak Ruskem. Ty se ale údajně už z jednání stáhly, protože jejich kolegové kladli nepřijatelné podmínky týkající se Asada. Opozice podporovaná Ruskem není proti tomu, aby se v Sýrii provedly reformy a Asad zůstal u moci. Ostatní ale trvají na jeho odstoupení.

Mírové rozhovory v Ženevě pořádá zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. K jednáním opozice v Rijádu dnes řekl, že jde o klíčové setkání, které pomůže vést rozhovory v Ženevě. Ve čtvrtek de Mistura zamíří do Moskvy, aby si vyslechl názory významného Asadova spojence.