Sorosovy názory se zásadně rozcházejí s postoji Orbánovy vládnoucí strany Fidesz, především pokud jde o problematiku migrace. Finančník a uznávaný filantrop se podle Reuters ohradil vůči výpadům maďarského vedení vůbec poprvé. V dnešním prohlášení uvedl, že Budapešť "podněcuje protimuslimské nálady a používá antisemitské tropusy (zpodobňování) připomínající 30. léta (minulého století)."

Důrazně přitom odmítl tvrzení Orbánovy vlády, že chce do Evropy přivést každým rokem milion migrantů, přimět je, aby se usídlili mezi zeměmi Evropské unie, a každému zaplatit tisíce eur.

"Soros spustil přímý útok proti Maďarsku," a to "nařčeními, hrozbami a pomluvami", zareagoval na finančníkovo prohlášení místopředseda Fidesz Gergely Gulyás. Soros podle něj až dosud Budapešť napadal prostřednictvím nevládních organizací, které platí, prostřednictvím Evropského parlamentu a svých spojenců v Bruselu. Současně popřel Sorosova nařčení, že by vládní kampaň budila protimuslimské cítění a využívala antisemitské prvky.

Orbán předminulou neděli oznámil, že příští rok opět povede svou stranu v parlamentních volbách a bude usilovat o třetí premiérský mandát. Ve svém projevu mimo jiné uvedl, že bojuje proti "globalizačním" názorům, které ohrožují křesťanské národy EU a jejich morální základy. Z toho opět obvinil Sorose.

Nadace amerického miliardáře kromě jiného přispívá i organizacím, které pomáhají uprchlíkům.

"Některé země v Evropě se rozhodly překročit křesťanství a svůj vlastní národní charakter," prohlásil maďarský premiér. "Chtějí vstoupit do postkřesťanské, postnárodní éry," dodal. Podle Orbána je součástí Sorosova plánu svrhnout v Evropě vlády hájící národní zájmy, tedy i tu maďarskou.