S návrhem únorového sjezdu přišlo předsednictvo začátkem listopadu po naléhání členů strany, kteří si přáli, aby se uskutečnil co nejdříve. Užší vedení ČSSD totiž původně navrhovalo 7. duben, kdy sociální demokracie oslaví 140. výročí založení. Kvůli finančnímu výpadku způsobenému nízkým počtem hlasů si strana navíc nebude prostory pro sjezd pronajímat, ale uspořádá ho ve vlastním objektu v Hradci.

"Bude se měnit šest členů vedení strany, ústřední výkonný výbor a předsednictvo zůstávají beze změny," řekl novinářům úřadující šéf ČSSD Chovanec. Dnešní jednání podle něj směřovalo k tomu, jak stranu vyvést ze současné situace. Nejužší vedení dá na sjezdu funkce k dispozici, jeho členové si podle Chovance musejí teprve ověřit, zda mají podporu svých regionů. Dnes dostal návrh na okamžitou rezignaci celého vedení do deseti hlasů, uvedl.

Ekonomický ředitel Martin Starec byl spokojený, že na ústředním výboru prošly jeho návrhy ohledně rozpočtu na příští rok. Strana se musela uskromnit, protože volební výsledek pro ni znamenal podle Chovance výpadek zhruba ve výši 200 milionů korun. "Příjmová i výdajová stránka rozpočtu je postavena na 137 milionů korun. Je postavena tak, abychom v prioritách měli udržení struktury, zaměstnanosti a volební fond," uvedl Starec. Chovanec řekl, že ČSSD je finančně stabilizovanou stranou a je na budoucím vedení, jakým směrem se vydá.

Před dnešním jednáním ústředního výboru v budově kulturního domu v Hradci některé regiony avizovaly, že navrhnou vícedenní sjezd, popřípadě přímou volbu předsedy. Návrhy však neuspěly. ČSSD v letošních volbách do Sněmovny obhajovala 20,45 procenta, ale získala jen 7,27 procenta hlasů, což pro dosud nejsilnější parlamentní stranu znamená 15 mandátů v dolní komoře.