Čtveřice tanků směřovala k budově prezidentské stráže na předměstí Harare, tvrdí očití svědci. Další dva obrněné vozy prý viděli, jak stojí u hlavní cesty z Harare do města Chinhoyi. Podle dřívějších zpráv šlo také o tanky. Chinhoyi je střediskem pěstování obilí a tabáku a zároveň rodištěm prezidenta Roberta Mugabeho.

Hlava státu dnes předsedala schůzi vlády. Následně vládnoucí strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) vydala prohlášení, že dává přednost politice před zbraněmi. Chiwengu obvinila ze "zrádného chování, které má vyvolat povstání".

V ulicích metropole se ale nikdo nesrocoval. Podle Reuters ani armádní přesuny nevypadaly jako bezprostřední útok. Vojáci se zřejmě snaží na Mugabeho jen vyvinout tlak, míní analytici. Případný puč by prý totiž na domácí i mezinárodní scéně jen těžko obhájili.

Třiadevadesátiletý autoritativní prezident 6. listopadu odvolal z funkce viceprezidenta svého dlouholetého spolupracovníka, o němž se hovořilo jako o možném Mugabeho nástupci. Ministr informací tehdy uvedl, že Mnangagwa jevil "známky neloajálnosti". Média tvrdí, že se tak uvolnila cesta k nástupnictví pro dvaapadesátiletou první dámu Grace Mugabeovou. Ta před tím Mnangagwu obvinila z osnování převratu.

Mugabe řídí bývalou britskou kolonii na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Mnangagwa, který mu v osmdesátých letech pomáhal vést kruté tažení proti kritikům na západě země, byl populární mezi armádními generály a válečnými veterány. Viceprezidentem se stal v roce 2014, když na odvolání jeho předchůdkyně Joice Mujuruové měla rovněž velkou zásluhu prezidentova manželka. Mugabeová o Mujuruové tvrdila, že chce zavraždit prezidenta a převzít jeho úřad.

Zimbabwe již řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize. Země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.