Manévry, které se soustřeďují na sledování startů a drah letů raket, se konají u pobřeží Jižní Koreje a Japonska. Zapojila se do nich čtyři speciální plavidla vybavená protiraketovým systémem Aegis.

Reuters poznamenal, že taková cvičení se konají pravidelně vždy po několika měsících na základě loňského ujednání mezi Soulem a Washingtonem.

Nynější cvičení začalo nedlouho po jiných americko-jihokorejských manévrech, které o břehů Korejského poloostrova skončily minulý pátek. Zapojilo se do nich 40 bojových plavidel a ponorek a letouny americké armády včetně strategických bombardérů B1-B.

Na Korejském poloostrově panuje vyhrocené napětí poté, co Severní Korea podnikla v září svůj šestý jaderný test. KLDR také pravidelně pořádá raketové zkoušky.

Americký ministr obrany James Mattis dnes při setkání se svými kolegy z Japonska a Jižní Koreje na Filipínách prohlásil, že tři spojenecké země musejí na KLDR vyvinout silnější diplomatický tlak, a zároveň posílit obrannou spolupráci.

"Ministři vyzvali Severní Koreu, aby se vzdala svého nezákonného raketového a jaderného programu nezvratným a ověřitelným způsobem," uvádí se v ministerském prohlášení, které spolu s Mattisem podepsali japonský ministr obrany Icunori Onodera a jeho jihokorejský kolega Song Jong-mu.