"V České republice se stále více omezuje možnost vzniku nových soukromých gymnázií, kdy například vládní strategie rozvoje středního školství nepočítá s jejich další podporou. Za této situace je mnohem reálnější uskutečnit projekt na vybudování veřejně přístupného neziskového kulturního prostoru," uvedla nadace.

S omezením vzniku nových víceletých gymnázií počítá vládní strategie Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2016 - 2020. Podle tohoto dokumentu se nemá navyšovat kapacita šesti a osmiletých gymnázií, a to bez ohledu na jejich zřizovatele, napsalo ČTK tiskové oddělení ministerstva. V závislosti na demografickém vývoji v různých lokalitách se podle něj naopak připouští vznik a rozšiřování čtyřletých gymnázií.

"Nelze tedy konstatovat, že by byl omezován vznik nových soukromých gymnázií, vždy je žádost posuzována dle jejího obsahu a s ohledem na demografický vývoj v dané lokalitě," uvedl úřad.

Nadace v dolní části areálu zbouraného hotelu Praha na místě bývalých garáží zřídí veřejně přístupnou venkovní galerii a dětské hřiště. Galerie vystaví osm soch a zahradních kompozic britského sochaře Tonyho Cragga, které jsou v majetku PPF Art. Sousední rezidence Hadovka, která měla být rovněž součástí školního areálu, bude využita pro provoz zdravotnického zařízení. V budově někdejší kanadské ambasády bude zdravotnické zařízení soukromé sítě klinik EUC (dříve Euroclinicum). Ta v Česku provozuje síť poliklinik a laboratoří. Skupinu vlastní investiční fond Tuffieh Funds, který založil Jan Blaško.

Soukromá škola Open Gate Praha měla být druhá v pořadí. Proti škole, která od roku 2005 funguje v Babicích u Prahy, měla mít dvojnásobnou kapacitu. Stavět se podle původních plánů mělo začít letos v lednu, hotovo mělo být v červnu 2018. Investorem stavby měla být skupina PPF.

Zklamání nad vývojem projektu vyjádřil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). "Je velká škoda, že v Praze 6 taková prestižní škola nakonec nevznikne. Pravděpodobně je to dílo jednoho nejmenovaného aktivisty z Hanspaulky. Je ale sympatické, že ne všichni na jeho vyděračské metody přistoupí," uvedl bez podrobností.

Pro stavbu samotné školy je podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka vydáno platné územní rozhodnutí. Zdržení nastalo v případě přestavby zámečku Hadovka, kde běží zvláštní územní řízení. V něm podal odvolání spolek Pro Hanspaulku, který vede aktivista Michael Pokorný. Od letošního února odvolání řeší magistrát. Mluvčí Open Gate Jitka Tkadlecová v minulosti uvedla, že celý projekt dává logiku jenom při souběžné stavbě školy a rekonstrukci zámečku.

Hotel Praha zmizel z horizontu Dejvic v červnu 2014. Do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Areál hotelu získala PPF rok před zbouráním. Názory laické i odborné veřejnosti na bourání dejvické dominanty se lišily. Někteří architekti s demolicí nesouhlasili a hotel označovali za unikátní stavbu. Jiní oponovali, že šlo o průměrnou architekturu. PPF tvrdila, že stavba byla předimenzovaná a neekonomická.