Kurzy programu Škola hrou se ve Středoafrické republice konají od roku 2015. Tehdy tam vyškolili dva zástupci SIRIRI 25 učitelů. Loňské kurzy měly dopad na 12.000 afrických školáků, kteří se začali učit s novými didaktickými pomůckami od české nadace.

"Loňský kurz pro středoafrické učitele měl na místě takový ohlas, že jsme letos kvůli vyššímu počtu přihlášených učitelů navýšili i počet školitelů a množství didaktických pomůcek," uvedla iniciátorka programu Ludmila Böhmová.

Celkem devět Čechů a tři Francouzi dovezou do středoafrických škol pedagogické manuály pro učitele, sady písmen ke slabikáři a 350 exemplářů navazující čítanky v jazyce sango, kterému tamější děti rozumí. Navzdory doporučení UNESCO i středoafrické vlády se tam totiž dosud vyučuje převážně v úřední francouzštině, a po ukončení prvního stupně proto umí číst a psát jen necelá polovina dětí.

Desítka škol od SIRIRI získá stejně jako loni 5000 výtisků slabikářů, vždy jeden pro tři prvňáky. Dotisk slabikáře podpoří podobně jako loni město Plzeň, a to 175.000 Kč. Loni dalo město organizaci 300.000 korun. Z Plzeňska pochází část pedagogů, kteří v Africe školí místní učitele.

Dobrovolníci, mezi kterými jsou lektoři a studenti pedagogických fakult s výbornou znalostí francouzštiny, se ve středu přesunou z hlavního města Bangui do asi 500 kilometrů vzdáleného města Bozoum. Od čtvrtka do soboty pak budou školit skupinu 12 středoafrických učitelů, kteří jim týden na to budou pomáhat vyškolit více než 200 dalších místních učitelů.

Jedenáct let fungující organizace SIRIRI se jako jediná v ČR orientuje na rozvojovou pomoc ve školách, zdravotnictví a zemědělství Středoafrické republiky. Většina darů je od drobných dárců z Česka, českého ministerstva zahraničí a České rozvojové agentury. Letošní školení vyjde na zhruba jeden milion korun, dodal ředitel nadace Fabrice Martin.