Předvolební kampaň poznamenalo náboženské napětí, když proti Purnamovi demonstrovaly v minulých měsících desetitisíce konzervativních muslimů. Podle analytiků může hlasování napovědět, kdo vyhraje v převážně muslimské Indonésii prezidentské volby v roce 2019. Současný indonéský prezident Joko Widodo byl před nástupem do funkce guvernérem Jakarty.

Volby jakartského guvernéra, k nimž bylo přizváno více než sedm milionů oprávněných voličů, jsou součástí dnešních místních voleb. Purnama podle soukromé agentury SMRC vedl po sečtení asi 40 procent hlasů s podporou 42,57 procenta zúčastněných voličů nad Baswedanem, který získával 40,23 procenta. Třetí kandidát, syn bývalého prezidenta, muslim Agus Yudhoyono si připsal 17 procent hlasů, uvedla agentura Reuters.

Dosavadní guvernér Purnama je dlouholetým blízkým spojencem prezidenta Widoda a je velmi oblíbený u příslušníků střední třídy v Jakartě. Je oceňován jako politik, který netoleruje korupci. Chaotickou, v mnohém špatně fungující Jakartu chce změnit v čistší, spořádanější a výkonnější město podobné Singapuru, v čemž se mu podařilo učinit jistý pokrok, uvedla agentura AP. Purnama si ovšem nadělal spoustu nepřátel, když vyhnal z Jakarty tisíce nejchudších obyvatel města, aby se uvolnilo místo pro nové urbanistické projekty.

Purnamovy šance na obhajobu mandátu výrazně snížilo obvinění z rouhačství, za něž mu hrozí až pětileté vězení. V kampani před volbami řekl, že jeho političtí soupeři zneužívají veršů koránu k politickému boji. Podle něj se jeho soupeři takto snažili voliče přesvědčit, aby mu nepotvrdili nový mandát. Šlo o verš, který podle některých interpretací muslimů zakazuje žít pod vládou nemuslimů.

Islámští fundamentalisté svolali několikrát v uplynulých měsících proti Purnamovi demonstrace a 2. prosince se jim podařilo přitáhnout do ulic přes 150.000 Purnamových odpůrců. Předchozí demonstrace ze 4. listopadu se zvrhla v násilí, které si vyžádalo jednoho mrtvého a desítky zraněných. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky v souvislosti s regionálními volbami v Indonésii na svých stránkách upozornilo na možné zhoršení bezpečnostní situace v den hlasování i v následujících dnech. Volby, na něž po celé zemi dohlíželo na 75.000 policistů, se obešly bez vážnějších incidentů.

Indonésie je zemí s největší muslimskou populací na světě. Devadesát procent z 240 milionů obyvatel se hlásí k islámu, který ale většina z nich praktikuje v umírněné formě. V zemi je i početná křesťanská a hinduistická komunita a příslušníci stovek různých etnických skupin. Indonésie se oficiálně označuje za sekulární stát, který podporuje náboženskou různorodost. Existují obavy, že porážka Purnamy by posílila radikální muslimy, podle nichž by měl islám dominovat v politickém a společenském životě země.