"Jen v tomto roce 211 příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny obětovalo svůj život za mír a svobodu," prohlásil Porošenko a postěžoval si, že během sobotní návštěvy nedaleké obce Šyrokyne se stal svědkem, že protivník nedodržuje příměří, dohodnuté v předvečer vánočních svátků.

"Máme do činění s ruským nepřítelem, pro kterého není nic sváté, dokonce ani Vánoce. K žádnému klidu zbraní nedošlo. Dokonce i teď, když jsme byli v Šyrokyne, tak čtyři kilometry od nás došlo k dělostřeleckému ostřelování a k pokusu o útočnou operaci," řekl Porošenko.

Prezident současně zdůraznil, že Ukrajincům se podařilo překonat hospodářské potíže, způsobené propuknutím války a uzavřením ruského trhu pro ukrajinské zboží, přizpůsobit se novým podmínkám a obnovit hospodářský růst.

"Od utahování opasků přecházíme k postupnému zvyšování příjmů různých vrstev naší společnosti. Lze opatrně usuzovat, že nejhorší v ekonomice a sociální oblasti máme za sebou," prohlásil šéf státu.

Připustil současně, že pokrok, dosažený v posledních dvou letech, nestačí, aby změny k lepšímu pocítila ukrajinská společnost v plné míře. Za hlavní úkol nadcházejícího roku považuje prohloubení reforem a urychlení hospodářského růstu.