Hotel Vista v Dolní Moravě na Orlickoústecku měl o prázdninách trvale obsazené téměř všechny pokoje. "Letošní sezona byla jedna z těch úplně nejlepších," řekl ČTK jednatel společnosti Sněžník Martin Palán. Hotel podle něj nabízí v okolí množství zábavních i sportovních aktivit pro děti i dospělé. "Spojujeme to s animačními programy, aby u nás rodina mohla strávit týden a mít každý den jiný program," uvedl Palán. Většina lidí přijela do Dolní Moravy na pět až šest nocí.

Vyšší počet návštěvníků zaznamenal o prázdninách penzion na Luckém vrchu na Svitavsku. "Bylo to lepší než vloni, i když narváno nebylo. Kdyby takové léto bylo pořád, byli bychom spokojeni a mohli bychom vzít i nějakého zaměstnance. Zatím to dělám s rodinou a nějakým brigádníkem," řekl ČTK provozovatel penzionu Milič Sypták. Turisté také s oblibou využívali levnou možnost přenocování na veřejném tábořišti vedle chaty.

Více lidí než vloni přijelo v červenci a srpnu i do autokempu Buňkov u stejnojmenného rybníka na Pardubicku. "Velký rozdíl byl v tom, že lidi přijeli na delší dobu. Minulý rok jezdili na tři čtyři dny, letos na týden i dva, což bylo vloni výjimečné," uvedla vedoucí kempu Lucie Jelínková. Podle ní turisté tráví dovolenou častěji v Česku. Na příští rok už má obsazené apartmány se sociálním zázemím.

Zhruba o deset procent vzrostl zájem turistů o ubytování v penzionu U Čtyřlístku v Hořelči poblíž Sečské přehrady na Chrudimsku. Podle vedoucí Ivety Fořtové je za nárůstem počtu ubytovaných obava z neklidné situace v některých zahraničních destinacích. "Když se díváte na to, co se děje v zahraničí, tak bych určitě také nikam nespěchala," řekla ČTK.