"Stěhuji se z Monaka na Moravu. Podařilo se mi včas vyřešit všechny záležitosti, které souvisí s ukončením mého trvalého pobytu v Monaku, a proto mi tedy nic nebrání k tomu, abych se stal kandidátem Svobodných a Soukromníků na zlínského hejtmana," uvedl Valenta, podle kterého není jeho návrat motivován jen politicky.

"Pouze pro možnost kandidovat na hejtmana bych se nestěhoval. O tomto kroku přemýšlím již mnoho let. Jsem rodák z Valašska, srdce mi zakořenilo na Slovácku, moje žena je z Vizovic a Zlínský kraj je rozhodně jedním z nejkrásnějších míst na světě," uvedl. Již dříve odůvodnil své stěhování také úmyslem dát své děti do českých škol. Uvedl však také, že má v úmyslu kandidovat příští rok rovněž ve volbách do Sněmovny.

Valenta již dříve uvedl, že za úspěch v krajských volbách by považoval zisk deseti až 15 procent hlasů. Prioritou je podle něj kraj oživit. Plat získaný působením v krajské politice chce dát na podporu nadaných studentů.

Lídra do podzimních krajských voleb zatím ze subjektů, které jsou nyní v zastupitelstvu, nezná jen Strana práv občanů, která je ve vládnoucí koalici s ČSSD a komunisty. Místo hejtmana nebude obhajovat sociální demokrat Stanislav Mišák, lídrem je radní Petr Navrátil. Komunisty povede stejně jako před čtyřmi lety hejtmanův náměstek Ivan Mařák.

Lídrem STAN je zlínský primátor Miroslav Adámek, TOP 09 povede krajský předseda Vlastislav Navrátil. Lidovci zvolili lídrem senátora a starostu Vsetína Jiřího Čunka, ANO poslankyni Margitu Balaštíkovou. ODS vsadila na starostu Vlčnova Jana Pijáčka. Kandidátku zelených a pirátů vede vsetínský zastupitel Michal Berg.