Večer budou delegáti volit další členy úzkého vedení. Rozhodli o tom, že i nadále v něm budou vedle předsedy a prvního místopředsedy pouze dva místopředsedové, nikoli tři.

Filip čelí na sjezdu kritice. Komunisté podle ní nejsou dostatečně rázní a viditelní, neohrazují se dostatečně vůči antikomunistům. Hrůza například uvedl, že není možné, aby většina z nejužšího vedení strany měla poslanecký mandát. "Komunisté nikdy nebyli salónními politiky," konstatoval. Je podle něj třeba, aby byli komunisté tam, kde je levicoví voliči potřebují.

"Nepereme se o nic, musíme za něco na obrazovkách bojovat. Lidé potřebují jiný obraz KSČM," uvedl Skála. Přístup současného vedení označil za mdlý a mělký. "Co víc je tématem radikální levice než rozkládání veřejných financí? Je normální, že by z toho těžil fanklub miliardáře?" uvedl Skála případ, kde vidí selhání současného vedení strany. Komunisté podle něj musejí jít k příčinám společenských problémů a vyvozovat z nich závěry tak, aby oslovili velkou většinu.

"Nikdy jsme nebyli béčkem sociální demokracie, programová iniciativa byly vždy v rukou komunistů," uvedl Skála, kam by se měla KSČM vrátit. Delegáty vyzval, aby se ve volbě nenechali řídit zprávami SMS.

Filip svou řeč zkrátil s odvoláním na svoje dopolední sjezdové vystoupení. Zopakoval, že KSČM má v příštích letech jasně chránit práva pracujících, jejich postavení ve společnosti. Neskončil podle něj například boj o zákoník práce, důležitá je otázka bezpečnosti. Sociální demokracie přitom podle Filipa ve vládní spolupráci zašla za pravý střed a nechce řešit sociální otázky. V otázce vnitrostranické organizace uznal, že stranická centrála nevykonávala dostatečně správně práci týkající se krajů. Je podle něj třeba pokusit se obnovit masovost KSČM. Podle jeho kritiků přitom hrozí v příštích letech další výrazný úbytek členů.