Dotované dodávky mléka a mléčných výrobků do škol v EU běží už od roku 1977, ve školním roce 2013/2014 se takto mléko dostalo k 19 milionům žáků. V ČR je do programu zapojeno na 600.000 dětí ve třech tisícovkách škol. Příspěvky na ovoce a zeleninu pro školní děti unie poskytuje od roku 2009, a před dvěma lety díky nim dostalo tyto produkty deset milionů dětí.

Tyto programy, které mají propagovat zdravější stravování dětí a které fungují i v Česku, navrhla Evropská komise před dvěma lety sloučit. Tento krok nyní podpořil europarlament, předběžný souhlas už vyslovily i členské státy.

Další z návrhů komise, který se týkal zúžení okruhu dotovaných výrobků, naopak u poslanců podporu nenašel. EK původně chtěla, aby se finanční podpora nově týkala jen podle jejího názoru zdravějších produktů - neochuceného mléka a mléčných výrobků. Zákonodárci ale dospěli k názoru, že například ovocné jogurty či ochucená mléka jsou u dětí natolik populární, že by taková restrikce byla kontraproduktivní.

"Údaje z 90. let ukazují, že děti, které měly na svačinu k dispozici pouze neochucené mléko, v krátké době ještě více snížily jeho spotřebu, a mléko v některých případech přestaly i pít. Bylo by proto naivní očekávat, že ze slazených limonád či cukrovinek děti ihned přejdou na výrobky z neochuceného mléka," uvedl český europoslanec z lidovecké frakce EPP Stanislav Polčák, podle nějž je přijatý návrh rozumným kompromisem.

Podle europoslanců je třeba zdravější stravování školních dětí propagovat zejména s ohledem na rostoucí podíl evropských školáků, kteří trpí nadváhou. Podle statistik je v Evropské unii 20 milionů dětí, které se potýkají s kilogramy navíc. Děti a dospívající podle odborníků denně snědí jen asi 30 až 50 procent doporučené denní dávky čerstvého ovoce a zeleniny.