Štefek v minulých krajských volbách kandidoval z druhého místa, Fialová byla na minulé krajské kandidátce třetí, nyní si pohoršila o dvě místa. V první pětici na kandidátce jsou také místopředseda krajského výboru pro dopravu Ivan Cinka, místopředseda komise pro majetek kraje Josef Dovolil a člen výboru pro sociální věci Václav Melša. Zatímco Cinka byl v první pětce i na minulé kandidátce, Melša povýšil z osmého místa a Dovolil z druhé desítky.

Lídr kandidátky byl podle předsedy středočeského krajského výboru KSČM Stanislava Grospiče zvolen v prvním kole. Na post lídra byli vedle Štefka ještě nominováni předseda komise pro majetek kraje Pavel Hubený a místopředseda komise pro bezpečnost Zdeněk Milata. Podoba kandidátky by po dnešku měla být konečná, vedení KSČM by do ní zasahovat nemělo. "Krajská kandidátka je věcí kraje," uvedl Grospič.

Kandidátky do krajských voleb sestavují i další strany. Ve čtvrtek schválil kandidátku krajský výkonný výbor ČSSD, lídrem bude současný hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. ANO chce mít za volební jedničku místopředsedkyni Sněmovny Jaroslavu Jermanovou, ODS bude mít v čele krajské kandidátky starostu Líbeznic u Prahy a místopředsedu strany Martina Kupku. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) povede do voleb kolínský starosta a krajský zastupitel Vít Rakušan.

Krajské volby ve Středočeském kraji v roce 2012 vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. TOP 09 a Starostové mají deset zastupitelů.