Na vytvoření studie, kterou Evropské hodnoty zpřístupní na svých webových stránkách, se podíleli mimo jiné ukrajinistka Lenka Víchová, historik Ústavu pro studium totalitních režimů David Svoboda a politický geograf Michael Romancov.

V asi desetistránkovém materiálu autoři shrnují důkazy ukazující na ruskou vojenskou přítomnost na východní Ukrajině, kterou Rusko dlouhodobě popírá. Zabývají se technikou, která prý má ve výzbroji pouze ruská armáda, i zajetím ruských vojáků na ukrajinském území, kteří potvrdili svou příslušnost k pravidelným jednotkám armády Ruské federace.

Cílem dokumentu je podle autorů "odstranit z české debaty o Ukrajině nejčastější mýty a nepravdy a soustředit ji na reálné věci". "V souvislosti s vnitřní ukrajinskou krizí i vnější ruskou agresí vůči této zemi jsme svědky silné vlny dezinformací, nepravd a z kontextu vytržených skutečností, které mají zastínit nebo posunout obraz reality na místě," poznamenali. To podle nich v Česku znemožňuje seriózní debatu o důležitých ukrajinských událostech.

Podle slovenského bezpečnostního experta Jaroslava Nadě je proruská propaganda "bezhraniční" a týká se i Česka a Slovenska. "Žijeme v situaci, kdy zápasíme o budoucnost demokracie ve střední Evropě," poznamenal.

Zástupce ředitele think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda za "nejčastějšího nositele" ruské propagandy, vzhledem k jeho dřívějším vyjádřením k dění na Ukrajině, označil prezidenta Zemana. Dále to podle něj jsou téměř všichni představitelé KSČM a někteří poslanci za sociální demokracii jako například Jaroslav Foldyna, Vítězslav Jandák nebo Stanislav Huml.

"Jde jen o propagandu v obráceném gardu, která nemá s hodnotami pranic společného," reagoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. "Přesto doufám, že se autoři 'studie' vyjádří i k faktu, že jeden z českých europoslanců vyslovil podporu praporu Azov, který je kontaminován neonacismem," napsal Ovčáček ČTK s odkazem na Jaromíra Štětinu (TOP 09), který pozval do Evropského parlamentu velitele ukrajinského dobrovolnického praporu Azov.