Stropnický, kterého koaliční partneři již několikrát kritizovali, v úterý radním předloží ke schválení některé materiály, především bouřlivě diskutované pražské stavební předpisy.

Podle zdrojů ČTK budou ANO a ČSSD žádat, aby problematiku předpisů dostala do gesce ředitelka magistrátu, jiný radní, případně primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Oficiálně to nikdo potvrdit nechce. Ani Stropnický nechtěl situaci v koalici komentovat. ČTK řekl, že pokud rada v úterý stavební předpisy neschválí, pak hrozí, že nestihnou vejít v účinnost včas, a že je ministerstvo zruší.

V kuloárech se diskutuje delší dobu o tom, že by se Trojkoalice mohla rozpadnout a Stranu zelených by v radě města nahradili zastupitelé za TOP 09. Hlasovat by o tom ale muselo zastupitelstvo, které zasedne až v září. "Podle mě ale má smysl zachovat stávající koalici. Je to jediná smysluplná sestava," uvedl radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

Členové koalice nicméně přiznávají, že situace není dobrá. "Obávám se, že někteří kolegové neumí dát zájmy a potřeby Prahy nad své osobní, a to je špatná cesta," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). "Ano, stav není ideální, záleží to především na Trojkoalici," řekla ČTK předsedkyně pražské ANO a členka vyjednávacího týmu koalice Radmila Kleslová. Připomněla dohodovací řízení, které proti sobě členové koalice vedou ohledně nulové tolerance hazardu. Krnáčová na dotazy ČTK nereagovala.

Podle zdrojů ČTK bude koalice příští týden jednat nejen o hazardu, ale vrátí se i k informacím týkajícím se vlivného člena ČSSD Karla Březiny, který podle týdeníku Respekt měl být před lety účelově zproštěn obžaloby.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.