"Mohu potvrdit, že uvedené rozhodnutí bylo vydáno. V současné době běží lhůta pro podání rozkladu," uvedl k případu mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Vydané rozhodnutí je prvostupňové, je nepravomocné a má téměř 50 stran.

"Vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dorazilo na magistrát teprve včera (v pondělí, pozn.red.), magistrát se jím v tuto chvíli zabývá," reagoval mluvčí magistrátu Vít Hofman. "O dalším průběhu budeme informovat," doplnil.

Na postup Prahy byly podány tři stížnosti, a to sdružením kolem ID Stavby Group, sdružením, které vede společnost PREdistribuce, a firmou AVE CZ odpadové hospodářství.

Praha vybrala jako nejvýhodnější nabídku společnosti Eltodo Osvetlenie. Podle ÚOHS uznala jeden z kvalifikačních předpokladů jako prokázaný, ačkoli tato skutečnost z předložených dokumentů nevyplývala. To se týkalo i firmy ČKD PRAHA DIZ. Tento postup podle úřadu mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Zadávací řízení, které Praha vyhlásila v červnu 2013, se tak dostává prakticky na začátek. Jde už o druhý zásah Úřadu do postupu města v této soutěži. V květnu 2014 ÚOHS zrušil rozhodnutí o vyloučení sdružení vedeného ID Stavby group z důvodu mimořádně nízké nabídkové ceny.

Končící rada hlavního města po několika měsících průtahů vybrala vítěze tendru loni 21. října. Eltodo Osvetlenie se mělo o veřejné osvětlení starat od začátku letošního roku. Na starosti mělo mít i plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny.

Původní smlouvu uzavřela Praha v roce 1998 s firmou Eltodo Citelum. Před koncem smlouvy vypsala Praha otevřené výběrové řízení. Město ho ale nestihlo včas dokončit a na začátku letošního roku smlouva vypršela. Aby ve městě veřejné osvětlení nezhaslo, musela ji Praha prodloužit. Zaplatila za to 167 milionů korun.