Pražský magistrát nyní připravuje dvě novely - technickou a věcnou. "Otázka notifikace záleží na tom, co přesně v těch novelách bude. Pokud tam budou mít opět technické požadavky na výrobky nebo na části staveb, což vypadá, že tam bude, tak ta notifikace potřebná bude," upozornil Votruba, který má na MMR starosti veřejné investování.

Praha je zároveň krajem a ty musí podle Votruby podobné dokumenty nechat notifikovat automaticky. Dodal, že ministerstvo s Prahou na přípravě intenzivně spolupracuje. "Když se připravovaly pražské stavební předpisy, tak komunikace příliš nefungovala. Nyní funguje. Doufám, že proto budou novely lépe připravené a my jako ministerstvo nebudeme muset opět pozastavovat jejich platnost," řekl.

Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (SZ) dnes poprvé připustil, že pražský magistrát bude muset poslat EK k posouzení jak připravovanou technickou novelu, tak i rozsáhlejší věcné změny prováděcího předpisu. "Myslím, že pravděpodobnější verze je ta, že budeme muset tu notifikaci provést," řekl ČTK náměstek primátorky.

EK totiž magistrátu odpověděla, že pokud jsou pražské stavební předpisy technickým předpisem, tak je notifikace nutná. "Ovšem EK se už nevyjádřila k tomu, zda pražské stavební předpisy jsou nebo nejsou technickým předpisem," podotkl Stropnický.

I on zdůraznil, že nyní na přípravě předpisů spolupracují s MMR, které vyslalo své zástupce do přípravné konzultační skupiny. "MMR nám vyšlo vstříc a poskytlo, myslím, ty nejlepší odborníky, tedy vedoucího odboru stavebního řádu a vedoucího odboru územního plánování. To bude zárukou pro to, aby pražské stavební předpisy byly skutečně připraveny v souladu se zákonem," doufá náměstek Stropnický.

Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu. Loni vyvolala billboardová lobby na protest proti předpisům silnou mediální kampaň. Nesouhlasí totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášely. Narážela přitom i na dlouholetou smlouvu Prahy s JCDecaux, která prý na poli reklamy znevýhodňuje konkurenty. Architekti a developeři naopak změnu přivítali.

Ministerstvo pro místní rozvoj předpisy v lednu kvůli několika výtkám zrušilo, následně kvůli tomu demonstrovala část odborné veřejnosti. Rada nakonec po několika odkladech v únoru schválila dvě novely předpisů. Dočasná technická novela má začít platit zhruba od května. O předpisy se začala zajímat policie, na základě podnětu je nyní prošetřuje také antimonopolní úřad.