"Byli bychom rádi, kdyby to byla širší koalice, aby to bylo barevnější a asi i pro lidi transparentnější," uvedl Starý, který byl kdysi zakládajícím členem Šance pro Kutnou Horu a z tohoto uskupení pro neshody odešel. Vadilo mu například to, jakým způsobem vedení radnice prosadilo smlouvu s novým dodavatelem tepla. Nově by podle něj měla vládnout buď trojkoalice, nebo čtyřkoalice.

Volební jednička ČSSD a hejtmanova náměstkyně Zuzana Moravčíková ČTK potvrdila, že se taková jednání vedou. Kutnohorská změna by podle ní v případě dohody o společném vládnutí měla mít nárok na křeslo starosty.

Současný starosta a lídr Šance Ivo Šanc o tom, že ostatní strany už zahájily jednání, slyšel. Jeho prý nikdo neoslovil. Starý uvedl, že se k tomu ani nechystá. "My jsme se rozhodli, že s Šancí jednat nebudeme," prohlásil. "Oni se netají tím, že jejich hlavní cíl je Šanci obejít. Musíme se s tím nějak vypořádat," řekl Šanc.

Také Moravčíková s Šancem jednat nechce. Vadí jí, že před čtyřmi lety povolební vyjednávání Šance s ČSSD zkrachovala. Sdružení tehdy dalo přednost dvojkoalici s TOP 09 místo širší koalici se sociálními demokraty. Zejména první dva roky vládnutí pak podle Moravčíkové ukázaly, že Šance své záměry prosazuje silou.

Šance pro Kutnou Horu v komunálních volbách obhájila jen šest křesel z původních 13. Stejný počet mandátů získalo v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu nové uskupení Kutnohorská změna, které skončilo druhé. Třetí pozice patří hnutí ANO, jež má pět křesel, o jeden mandát méně získala ČSSD. Do zastupitelstva se ještě dostaly KSČM, Alternativa pro Kutnou Horu a KDU-ČSL, které mají po dvou mandátech.